Single split airco vs. multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco’s al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in Griekenland of aan de muur buitenshuis. Die grote kasten die je steeds vaker ziet (ook omdat ze erg op warmtepompen lijken!).

Maar in Nederland zijn de airco’s nog niet zo veelvoorkomend. Dat gaat veranderen! Met de zomers die steeds heter worden en de veelzijdigheid van moderne airco’s (die ook kunnen verwarmen) worden ze steeds populairder in Nederlandse huishoudens.

Maar welke airco moet je kiezen? De termen “single split” en “multi split” vliegen je om de oren. Wat betekenen ze eigenlijk? En welk type is het beste voor jouw situatie? In dit artikel ontdek je het verschil tussen single split en multi split airco’s. Of je nu één kamer wilt koelen of je hele huis, je vindt hier alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. 

Lees snel verder en ontdek hoe je jouw huis het hele jaar comfortabel kunt houden!

Dit artikel in 30 seconden:

 • Wat is een (split) airco?:
  • Een split airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit.
  • Ze zijn efficiënt en stil, geschikt voor woningen en commerciële gebouwen.
 • Een Single Split Airco:
  • Heeft één binnenunit en één buitenunit.
  • Ideaal voor het koelen van een enkele ruimte.
  • Voordelen: Eenvoudige installatie, lagere kosten, makkelijker onderhoud.
  • Nadelen: Beperkte dekking, meerdere buitenunits nodig voor meerdere ruimtes.
 • Een Multi Split Airco:
  • Meerdere binnenunits verbonden met één buitenunit.
  • Geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes.
  • Voordelen: Meerdere ruimtes koelen, onafhankelijk bedienbaar.
  • Nadelen: Complexere en duurdere installatie, hogere kosten.
 • Single split airco’s zijn geschikt voor één ruimte, multi split airco’s voor meerdere ruimtes.
 • Kies de airco die past bij jouw behoeften en budget.
 • Kies voor een airco van Energie Techniek Friesland
  • ET-F biedt hoogwaardige airconditioningsystemen afgestemd op jouw wensen.
  • Voordelen: Lokale expertise, kwaliteit, uitstekende service, en duurzaamheid.
  • Contacteer ET-F voor persoonlijk advies en een perfecte airco-oplossing voor jouw huis.

Wat is een (split) airco?

Een (split) airco is een airconditioningsysteem dat bestaat uit twee hoofdcomponenten: een binnenunit en een buitenunit. Deze twee units zijn met elkaar verbonden door middel van leidingen die koelvloeistof vervoeren. Dit type airco is efficiënt en stil. Het wordt veel gebruikt in zowel woningen als commerciële gebouwen.

Er zijn twee hoofdtypen split airco’s:

 1. Single Split Airco: Dit systeem heeft één binnenunit die verbonden is met één buitenunit. Het is ideaal voor het koelen van één enkele ruimte.
 2. Multi Split Airco: Dit systeem kan meerdere binnenunits hebben die allemaal verbonden zijn met één enkele buitenunit. Dit maakt het geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes in een woning of gebouw.

Hoe werkt een split airco?

Een split airco werkt door warme lucht uit de binnenruimte te halen en deze buiten af te voeren. De buitenunit koelt de lucht af en stuurt deze terug naar de binnenunit, die de gekoelde lucht vervolgens de ruimte in blaast. Dit proces zorgt voor een constante circulatie van gekoelde lucht en helpt de binnentemperatuur te verlagen. In een mum van tijd de gewenste temperatuur.

Single split airco’s

Een single split airco bestaat uit één binnenunit die verbonden is met één buitenunit. Dit systeem is eenvoudig te installeren en ideaal voor het koelen van een enkele ruimte. Maar wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een single split airco? We leggen het je uit. 

De voordelen van een single split airco:

 • Eenvoudige installatie: De installatie van een single split airco is relatief eenvoudig en snel.
 • Kosten: Een single split airco is meestal goedkoper in aanschaf en installatie dan een multi split systeem.
 • Onderhoud: Het onderhoud is eenvoudiger omdat er slechts één binnenunit en één buitenunit zijn.

De nadelen van een single split airco:

 • Beperkte dekking: Een single split airco kan slechts één ruimte koelen.
 • Visuele impact: Als je meerdere ruimten wilt koelen, heb je meerdere buitenunits nodig. Dit zal het aanzien van je huis beïnvloeden.

Multi split airco’s

Een multi split airco bestaat uit meerdere binnenunits die allemaal verbonden zijn met één enkele buitenunit. Dit systeem is dus ideaal voor het koelen van meerdere ruimtes in een woning of gebouw. 

De voordelen van een multi split airco:

 • Meerdere ruimtes: Een multi split airco kan meerdere ruimtes tegelijk koelen met slechts één buitenunit.
 • Flexibiliteit: De binnenunits kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend, zodat je de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk kunt regelen.
 • Esthetiek: Er is slechts één buitenunit nodig. Je huis ziet er dus van buiten nog redelijk “rustig” uit. 

De nadelen van een multi split airco:

 • Complexe installatie: De installatie van een multi split airco is complexer en duurder dan die van een single split-systeem.
 • Kosten: De aanschafprijs van een multi split airco is hoger vanwege de meerdere binnenunits en de complexere installatie.

Vergelijking Single Split vs. Multi Split Airco

Bij het kiezen tussen een single split of een multi split airco is het belangrijk om verschillende factoren te overwegen. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

Kosten:

 • Single Split: Lagere aanschaf- en installatiekosten.
 • Multi Split: Hogere kosten vanwege de complexere installatie en meerdere binnenunits.

Installatie:

 • Single Split: Eenvoudiger en sneller te installeren.
 • Multi Split: Complexere installatie die meer tijd en expertise vereist.

Onderhoud:

 • Single Split: Eenvoudiger onderhoud omdat er slechts één binnenunit en één buitenunit zijn.
 • Multi Split: Onderhoud kan complexer zijn vanwege de meerdere binnenunits.

Energie-efficiëntie:

 • Single Split: Energie-efficiënt voor het koelen van één ruimte.
 • Multi Split: Kan energie-efficiënt zijn voor het koelen van meerdere ruimtes, afhankelijk van het gebruik.

Welke split airco is het beste?

Je wilt natuurlijk de beste airco voor je geld, maar hoe kies je de juiste? Laten we dat eens leuk en simpel maken. 

Het begint allemaal met het vermogen. Stel je voor dat je een feestje geeft in je woonkamer. Je wilt niet dat iedereen het te warm heeft, toch? Een airco met te weinig vermogen krijgt de ruimte niet koel, terwijl een te krachtige airco je alleen maar onnodig veel energie kost. Kies dus een model dat perfect past bij de grootte van de ruimte die je wilt koelen.

Dan hebben we energie-efficiëntie. Niemand houdt van hoge energierekeningen, en het milieu wil je ook niet belasten. Zoek naar een airco met een hoog energielabel. Dat is goed voor je portemonnee én de planeet. Win-win!

En dan is er nog de prijs-kwaliteitverhouding. Het is verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar denk aan die oude wijsheid: goedkoop is duurkoop. Een iets duurdere airco kan uiteindelijk voordeliger zijn door lagere energiekosten en minder onderhoud. Doe wat onderzoek, lees reviews en vergelijk modellen. Zo weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt. Onze adviseurs helpen je hier ook met alle plezier bij.

Het merk van je airco kan ook een verschil maken. Betrouwbare merken bieden vaak betere kwaliteit en service, wat betekent dat je airco langer meegaat en beter presteert. Een beetje extra betalen voor een goed merk kan je dus veel hoofdpijn besparen in de toekomst. Voor airco-onderhoud kun je uiteraard ook bij ET-F terecht.

Kies voor de kwaliteit van Energie Techniek Friesland

Met de stijgende temperaturen, wordt een airconditioning steeds meer een noodzaak. ET-F biedt hoogwaardige airconditioningsystemen die perfect zijn afgestemd op de Nederlandse behoeften. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten kiezen voor een airco van ET-F.

Voordelen van Kopen bij ET-F

 1. Lokale Expertise: ET-F begrijpt jouw specifieke behoeften. Onze jarenlange ervaring in de regio zorgt ervoor dat je advies krijgt dat perfect is afgestemd op jouw situatie.
 2. Kwaliteit en betrouwbaarheid: De airconditioningsystemen van Energie Techniek Friesland staan bekend om hun duurzaamheid en efficiëntie. We werken samen met gerenommeerde merken, zodat je verzekerd bent van topkwaliteit.
 3. Uitstekende service: Van advies en installatie tot onderhoud, ET-F biedt een complete service. Onze vakmensen zorgen voor een naadloze installatie en staan altijd klaar voor eventuele vragen of problemen.
 4. Duurzaamheid: Energie Techniek Friesland streeft naar milieuvriendelijke oplossingen. Onze energie-efficiënte airco’s helpen je niet alleen om geld te besparen, maar dragen ook bij aan een duurzamere toekomst

Conclusie

Single split airco’s zijn geschikt voor het koelen van één ruimte, terwijl multi split airco’s ideaal zijn voor meerdere ruimtes. Kies de airco die het beste past bij jouw behoeften en budget. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige oplossing voor een enkele kamer of een flexibel systeem voor je hele huis, er is een split airco die perfect bij je past.

Het kiezen van de juiste airconditioning kan een uitdaging zijn, maar met de hulp van ET-F wordt dit een stuk eenvoudiger. Of je nu kiest voor een single split airco om één ruimte te koelen, of een multi split systeem voor meerdere kamers. ET-F biedt de perfecte oplossing. Neem vandaag nog contact op voor een persoonlijk advies. Je huis  verdient het om het hele jaar comfortabel te zijn!

Investeer vandaag nog in een airconditioning van Energie Techniek Friesland en geniet van een koel en comfortabel huis, ongeacht het weer!

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...