Welkom bij EnergieTechniek Friesland

Airco laten plaatsen inclusief montage

Airco in Huis

Airco in huis, voorheen was dit echt een luxe. Tegenwoordig wordt het steeds meer noodzaak. Ons klimaat veranderd en daarmee nemen de (extreem) hete zomers ook toe. Aan de andere kant zijn de energieprijzen enorm gestegen. Om zonder gas te verwarmen is een airco een uitstekende oplossing, zeker in combinatie met zonnepanelen.

Maar een airco koop je liever niet zomaar. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je een airco wilt kopen. Uiteraard kun je ook voor een airco kopen en laten plaatsen bij ET-F terecht.

Airco kopen? De kosten en opbrengsten

Het kiezen van de juiste airco is een belangrijke beslissing. Een cruciale factor hierbij zijn de kosten. De prijs voor het kopen en laten installeren van een airco kan variëren afhankelijk van het type en de specificaties. Voor een monoblock airco, die geen buitenunit heeft, liggen de kosten ongeveer tussen de €1.200 en €3.000 inclusief installatie. Een single split airco, die één ruimte kan koelen of verwarmen, kost gemiddeld tussen de €1.700 en €3.350.

Voor een multi split airco, die meerdere ruimtes kan bedienen, moet je rekening houden met een prijsrange van €3.100 tot €5.650. Deze prijzen zijn inclusief professionele installatie, wat sterk aanbevolen wordt om de efficiëntie en veiligheid van het systeem te garanderen.

Energieverbruik Airco’s

Het energieverbruik van je airco is een belangrijke factor en heeft invloed op de totale kosten. Energiezuinige airco’s zijn tegenwoordig steeds meer in trek, vooral met de stijgende energieprijzen. Het gemiddelde energieverbruik varieert afhankelijk van het type airco en het benodigde vermogen. Single split airco’s zijn over het algemeen energie-efficiënt en goed voor het koelen en verwarmen van één ruimte. Multi split airco’s zijn ook energie-efficiënt, vooral als je meerdere binnenunits hebt die je individueel kunt regelen.

Waarom geen mobiele airco?

Uiteraard is er nog de mobiele airco. Dit type airconditioning is vooral geschikt als tijdelijke oplossing. Een mobiele airco kies je vooral wanneer je kleine ruimtes wilt afkoelen en er plek is om de luchtafvoer naar buiten te leggen. En dat laatste is vaak een doorn in het oog.

Je zult namelijk de afvoerslang door een open raam of deur moeten steken zodat het apparaat zijn warme lucht kwijt kan. Voor een mobiele airco is geen montage nodig. Om die reden gaan we er op deze pagina ook niet dieper op in.

Airco onderhoud

Een airco laten plaatsen is de goede stap naar comfortabel wonen. Vergeet alleen niet dat een airco ook onderhoud nodig heeft om goed te blijven functioneren. Het onderhoud van je airco omvat verschillende aspecten zoals het reinigen van filters, de verdamper en de condensor. Dit voorkomt de opbouw van bacteriën en virussen, verwijdert nare geurtjes en zorgt voor een efficiënter energieverbruik.

Onderhoudscontracten zijn beschikbaar en kosten variëren, maar liggen meestal tussen de €100 en €200 per jaar. Het is belangrijk om dit door een STEK-gecertificeerde monteur te laten uitvoeren, vooral als het gaat om het bijvullen van koelmiddel, wat bij wet verboden is om zelf te doen.

Welke airco kies je?

Wanneer je airco in huis wilt installeren is de zogenaamde split airco de populairste keuze. We noemen dit multi split airco omdat het apparaat bestaat uit 2 delen. Een binnenunit en een buitenunit. Met een multi split airco koel en verwarm je meerdere ruimten met maar 1 buitenunit. Een single split airco werkt op dezelfde wijze. Alleen kan dit type airco slechts 1 ruimte koelen of verwarmen met 1 buitenunit. Daarnaast is er een monoblok airco. Dit is een airco zonder buitenunit. Nadeel is alleen wel dat monoblock altijd tegen de buitengevel gemonteerd dient te worden.

Single Split Airco

Voordelen:

 • Energie-efficiënt
 • Stil in gebruik
 • Flexibele installatieopties
 • Goed voor koelen van één ruimte

Nadelen:

 • Duurder in aanschaf
 • Vereist professionele installatie
 • Niet geschikt voor meerdere ruimtes

Multi Split Airco

Voordelen:

 • Eén buitenunit voor meerdere binnenunits
 • Individuele temperatuurregeling per kamer
 • Energie-efficiënt bij gebruik in meerdere ruimtes

Nadelen:

 • Hoge(re) initiële kosten
 • Complexere installatie
 • Mogelijk meer onderhoud

Monoblock Airco

Voordelen:

 • Eenvoudige installatie
 • Flexibel te plaatsen zolang het maar bij een buitenmuur is
 • Goedkoper in aanschaf

Nadelen:

 • Minder energie-efficiënt
 • Maakt meer geluid
 • Beperkt in koelvermogen

Vermogenskeuze van je airco

Naast het type airconditioning is ook het vermogen een belangrijke factor bij je keuze. Hiermee doelen we op de effectiviteit van de airco om een specifieke ruimte te koelen of te verwarmen. Voor grotere ruimtes is een airco met hogere capaciteit nodig, terwijl voor kleinere ruimtes een minder krachtig model al genoeg is.

De grootte van de ruimte wordt gemeten in kubieke meters (m³), berekend door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld, als je een kamer hebt die 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog is, dan is de inhoud 60 m³. Afhankelijk van deze inhoud kun je de capaciteit van de airco bepalen. Het is belangrijk om een airco te kiezen die past bij de grootte van je ruimte om energieverspilling en onnodige kosten te voorkomen.

Hanteer de volgende richtlijnen voor het kiezen van de capaciteit:

 • Voor ruimtes tot en met 50m3 is een airco van 2KW meestal voldoende.
 • Voor ruimtes tot en met 60m3 is een airco van 2,5KW aan te raden.
 • Voor ruimtes tot en met 90m3 is een airco van 3,5KW geschikt.
 • Voor ruimtes tot en met 125m3 is een airco van 5KW ideaal.

Airco onderhoud laten uitvoeren? Vraag meteen een offerte aan >

Alle Diensten van ET-F BV

Infrarood verwarming installeren

Elektrische laadpalen installeren

Energieopslag thuisaccu’s plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Airco voor thuis

Warmtepompen

Warmtepompboilers

Airco kopen en laten installeren

Heb je een keuze voor airco gemaakt? Dan is de installatie van belang. Zelf wanneer je handige doe-het-zelver bent is een (erkende) airco-installateur aan te raden. Een airco plaatsen is vakwerk. Het plaatsen van het binnen- en buitendeel mag je zelf doen. Maar in verband met zogenaamde F-gassen mag je zelf geen ‘koeltechnische’ handelingen verrichten. Denk daarbij aan solderen van leidingen en alle handelingen met betrekking tot het koudemiddel.

F-gassen zijn fluorkoolwaterstoffen die worden gebruikt als koelmiddel in airconditioningssystemen. Ze zijn efficiënt, maar kunnen bij onjuiste behandeling schadelijk zijn voor het milieu. Dit mag dus uitsluitend plaatsvinden door gecertificeerde airco installateurs. Let hierbij op dat je kiest voor een BRL100 gecertifceerd installatiebedrijf zoals ET-F. Je vindt ons en andere bedrijven op de site echteinstallateur.nl

Zelf airco installeren, mag dat?

Zelf airco installeren zorgt ervoor dat je bespaart op de kosten van je airco. Toch kan er veel misgaan bij de installatie van een airco. Dat zorgt in de meeste gevallen juist voor nóg hogere kosten. Wil je de airco toch zelf monteren? Houd je dan goed de instructies en laat je adviseren door een airco specialist om te voorkomen dat er iets fout gaat.

 

 • Risico op Installatiefouten: Fouten, vooral in het leidingwerk, kunnen leiden tot lekkage van koelvloeistof, met schade aan woning en apparaat als gevolg.
 • Geen Garantie: Extra kosten door installatiefouten zijn voor eigen rekening.
 • Beperkte Onderhoudsopties: Veel installateurs willen geen onderhoud uitvoeren op zelfgeïnstalleerde apparaten.

Airco’s in combinatie met zonnepanelen

Airco combineren met zonnepanelen is een slimme en duurzame keuze. Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Die energie kan vervolgens weer worden gebruikt om de airco te laten draaien. Dit leidt tot aanzienlijke besparing op je energierekening. Het is belangrijk op te merken dat een airco niet rechtstreeks op de zonnepanelen kan worden aangesloten. Beide systemen moeten op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Door airco met zonnepanelen te combineren kun je niet alleen koelen in de zomer, maar ook verwarmen in de winter. Daarnaast ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Reviews van onze klanten

Bekijk hier de meest recente beoordelingen van EnergieTechniek Friesland.

Zeer professioneel werden onze zonnepanelen geplaatst en faber is zeker aan te raden! Top service ...
Lees meer
Gerben De Vries
Zeer professioneel werden onze zonnepanelen geplaatst en faber is zeker aan te raden! Top service en kwaliteit
Top service en kwaliteit
Gerben De Vries
Arjan reageert snel en deskundig. Ik kon snel een afspraak maken en alles is...
Lees meer
Bart Waldram
Arjan reageert snel en deskundig. Ik kon snel een afspraak maken en alles is keurig netjes aangelegd en geïnstalleerd. Een aanrader.
Installatie elektrische auto-oplader
Bart Waldram
Arjan gaat professioneel en behulpzaam te werk. Hij gaat net zo lang door tot de ...
Lees meer
Joost Jongen
Arjan gaat professioneel en behulpzaam te werk. Hij gaat net zo lang door tot de oorzaak van het probleem gevonden is. Arjan is betrokken en een fijn persoon om mee te werken.
Herstel van elektrische stroom
Joost Jongen
Arjan Faber heeft bij ons uitstekend werk verricht. Snel en vakkundig heeft hij de opdracht ...
Lees meer
Hans Geleijnse
Arjan Faber heeft bij ons uitstekend werk verricht. Snel en vakkundig heeft hij de opdracht uitgevoerd en was ook bereid nog wat extra's te doen. We kunnen hem van harte aanbevelen, een echte vakman.
Een echte vakman
Hans Geleijnse
Heel erg tevreden met deze service die ik heb gehad voor de electra installatie in ...
Lees meer
Marloes Jellema
Heel erg tevreden met deze service die ik heb gehad voor de electra installatie in mijn keuken. Goede communicatie, fantastisch werk, en ook wanneer er nog iets op het laatste moment aangepast moest worden konden ze dit nog speciaal doen. Heel erg bedankt voor alles. En zeker dat ik dit bedrijf aanraad aan andere mensen.
Installatie van stopcontacten en schakelaars
Marloes Jellema
Arjan is een prettige man in omgang en communicatie. Geeft duidelijk advies en werkt snel ...
Lees meer
G Bi
Arjan is een prettige man in omgang en communicatie. Geeft duidelijk advies en werkt snel en vakkundig.Wij hebben de groepenkast laten vervangen door hem. Van te voren is hij wezen kijken en hebben we onze wensen met hem besproken. Hiervoor is een configuratie bedacht en heeft hij deze uitgevoerd. De perilex aansluiting voor de inductieplaat heeft hij nog gecontroleerd en aangepast en duidelijke instructies gegeven hoe de stekker van de plaat er straks moet komen uit te zien. We hadden ook wat problemen met draden trekken waar hij ook even bij had geholpen. De oude groepenkast heeft hij keurig afgevoerd.
Elektrisch paneel vervangen of upgraden
G Bi
Arjan heeft bij ons een extra groepenkast geplaatst, zie er netjes en verzorgd uit. Ook ...
Lees meer
Egbert kuipers
Arjan heeft bij ons een extra groepenkast geplaatst, zie er netjes en verzorgd uit. Ook kwam hij met een mooie oplossing om de keuken aan te sluiten op bestaande groepen kast. Echt topwerk en goed overleggend omtrent de werkzaamheden. Zeker een aanrader.
Zeker een aanrader
Egbert kuipers
ET-F heeft de aanleg van een wallbox verzorgd naar volle tevredenheid. Goed afspraken mee te ...
Lees meer
Gerard Spoelstra
ET-F heeft de aanleg van een wallbox verzorgd naar volle tevredenheid. Goed afspraken mee te maken en werk is vlot uitgevoerd en keurig afgewerkt!
Volle tevredenheid
Gerard Spoelstra
Echt een top bedrijf. We zijn goed geïnformeerd door Arjan. Over de mogelijkheden...
Lees meer
Wybe Dekkinga
Echt een top bedrijf. We zijn goed geïnformeerd door Arjan. Over de mogelijkheden wat er allemaal mogelijk was. En vrij snel konden de panelen geleverd worden. De installatie wordt vakkundig gedaan door Arjan zelf en zijn medewerker.
Echt een top bedrijf
Wybe Dekkinga
Arjan heeft ons geholpen om de groepenkast te vervangen, hoewel het geen gemakkelijke klus was ...
Lees meer
Anna Pochynok
Arjan heeft ons geholpen om de groepenkast te vervangen, hoewel het geen gemakkelijke klus was in ons huis, rekening houdend met alle details. Arjan is een zeer professionele en aardige man, we waren erg blij om met hem te werken.
Zeer professionele en aardige man
Anna Pochynok
Arjan, Milan en Evert hebben keurig werk afgeleverd. (plaatsen van zonnepanelen). Alledrie prettig in de ...
Lees meer
Semko Posthuma
Arjan, Milan en Evert hebben keurig werk afgeleverd. (plaatsen van zonnepanelen). Alledrie prettig in de omgaan, afspraken worden nagekomen en alles wordt netjes geinstalleerd. Een aanrader!
Plaatsen van zonnepanelen
Semko Posthuma
Een TOP bedrijf, Arjan ,Milan, Evert super vriendelijke ,installateurs, die ook nog eens...
Lees meer
r.a. bouma
Een TOP bedrijf, Arjan ,Milan, Evert super vriendelijke ,installateurs , die ook nog eens super netjes werken. Ze hebben bij mij zonnepanelen geplaatst, geen wachttijden zoals bij de grote bedrijven. Arjan legt alles duidelijk uit, hiervoor neemt hij alle tijd. Arjan Faber is de eigenaar, ik heb zelden ,een baas ontmoet die zo correct met de klant omgaat. Binnenkort krijg ik een offerte voor een warmtepomp en u raadt het al ook weer bij dit bedrijf. Kortom, Super mensen, super kwaliteit , enorm veel geduld en alles met een glimlach. Ik, kan met een goed gevoel gaan slapen ,want alles is geïnstalleerd volgens de regels en met de juiste ervaring en een glimlach. ,Arjan heeft 20 jaar ervaring in de elektrotechniek. Bedankt Arjan, Milan, Evert TOP
Een TOP bedrijf
r.a. bouma