Van Advies tot Plaatsing

Groepenkast Laten
Vervangen of Vernieuwen?

Wil je de groepenkast laten vervangen?

Om de groepenkast te vervangen heb je een elektricien nodig. EnergieTechniek Friesland heeft meer dan 20 jaar ervaring met elektrotechnische installaties en natuurlijk het vervangen van groepenkasten.

In sommige gevallen is het nodig om de hele groepenkast te vernieuwen. Met name bij een verouderde groepenkast, zoals een stoppenkast met zekeringen, is dat vaak de beste oplossing.

In andere gevallen kunnen we ook extra groepen bijplaatsen om de groepenkast te vernieuwen. Bijvoorbeeld bij een verbouwing of wanneer je een nieuwe keuken aanschaft en daardoor nieuwe groepen nodig hebt of een 3 fasen krachtstroom aansluiting wilt laten maken.

Waarom je groepenkast vervangen?

Alles wat stroom vraagt in je woning is aangesloten op de groepenkast. De groepenkast bevindt zich meestal in de meterkast.  Vroeger had je hier nog de ouderwetse stoppenkast met zekeringen. Ontstaat er ergens kortsluiting? Dan brand de zekering door. Heb je geen reserve zekeringen? Dan zit je zonder stroom. 

Tegenwoordig gebruiken we geen stoppenkast meer. Een moderne groepenkast bevat automaten in plaats van stoppen. Het grote voordeel hiervan is dat je de stroom met een schakelaar weer in of uit kunt schakelen en dus geen stoppen hoeft te vervangen omdat ze doorgebrand zijn.

Ook is een nieuwe groepenkast veiliger dan een ouderwetse stoppenkast. De kans op brand door kortsluiting is bij een groepenkast kleiner.

Gratis veiligheidscheck van je meterkast?

Stuur ons een foto van je meterkast en laat deze beoordelen door onze expert. Je ontvangt dan een gratis veiligheidsadvies op maat.

Wat kost het om je groepenkast te laten vervangen of vernieuwen?

Het vervangen van je oude stoppenkast en het aanleggen van de nieuwe groepenkast met automaten is afhankelijk van meerdere factoren:

  • De kosten van de groepenkast en het materiaal

  • 1 fase of 3 fase groepenkast

  • Of er extra groepen moeten worden aangelegd zoals een aparte kookgroep

  • Of er ook stopcontacten moeten vervangen en aarding aangelegd moet worden

Meestal kun je ervan uitgaan dat het vervangen van een kleine (standaard) groepenkast van circa 4 tot 6 groepen binnen 1 werkdag klaar is.

De kosten voor het groepenkast vervangen inclusief materiaal en arbeidsloon zit bij EnergieTechniek Friesland om en nabij de 500 tot 750 euro.

Wil je exact weten wat het vervangen van je groepenkast of het vernieuwen van je bestaande groepenkast gaat kosten? Vraag dan hieronder vrijblijvend een offerte aan.

Oude Stoppenkast met zekeringen

Vervangen door Groepenkast

3 fase aansluiting in de groepenkast

Een 3 fasen aansluiting is een aansluiting waarbij je in plaats van 1 x 35 Ampère (1 fase) 3 draden van 35 Ampère met daarop 230 Volt binnenkrijgt in de groepenkast. Bij nieuwbouwhuizen is zo’n krachtgroep vaak standaard aanwezig, maar bij oudere woningen is dat meestal niet het geval.

Wanneer je deze aansluiting niet zou hebben en toch met een elektrische kookplaat gaat koken is de kans groot dat de “stoppen steeds doorslaan”. Ook voor sauna’s, jacuzzi’s of een elektrische warmtepomp is een 3-fasen aansluiting vaak noodzakelijk.

Een 3 fasen aansluiting wordt geleverd door de netbeheerder en moet daar ook aangevraagd worden.  Voordat de netbeheerder komt moet in de meterkast de voorbereiding klaar zijn. Anders zullen ze de aansluiting op de groepenkast niet kunnen maken. 

Twijfel je of een 3 fasen aansluiting nodig is? Bel ons dan voor advies of stuur een foto van jouw meterkast of apparaat via de Whatsapp knop hieronder voor een beoordeling en krijg direct kosteloos advies.

9
4 Groepen
9
5 Groepen
9
6 Groepen
9
7 Groepen
9
8 Groepen
9
9 Groepen
9
10 Groepen
9
11 Groepen
9
12 Groepen

1 fase aansluiting

Incl. montage, materiaal en BTW

€ 365 – € 530
€ 490 – € 560
€ 515 – € 590
€ 540 – € 620
€ 565 – € 645
€ 665 – € 760
€ 695 – € 785
€ 695 – € 815
€ 745 – € 845

3 fase aansluiting

Incl. montage, materiaal en BTW

€ 535 – € 555
€ 565 – € 620
€ 585 – € 665
€ 605 – € 685
€ 625 – € 710
€ 675 – € 770
€ 705 – € 800
€ 730 – € 825
€ 755 – € 875

Hoe weet je wat voor elektriciteitsaansluiting je in de meterkast hebt?

Het makkelijkste is een duidelijke foto van je kWh meter en groepenkast naar ons sturen via whatsapp. We vertellen je dan exact wat je in huis hebt en of dat toereikend is.

Zelf kijken wat er op je kWh meter staat? Hierop staat bij een 1 fase systeem namelijk 220/230 volt . Of  3×220/230 en/of 380/400 volt bij een 3 fase netwerk.

Zelf je groepenkast vervangen?

Dan wil je wel dat het veilig gebeurt. Het is dan ook niet aan te raden hiermee zelf aan de slag te gaan. Er bestaat namelijk een groot risico op brand of ernstige verwondingen en een foutje is snel gemaakt. Het is overigens niet verplicht dit door een erkend installateur of elektricien te laten doen. 

Maar let op… 
Je brandverzekering kan besluiten niet uit te keren als blijkt dat de brand is ontstaan door verkeerde en gevaarlijke aansluitingen van en aan de groepenkast. Als de schade-expert dit vast weet te stellen, kan de verzekering een beroep doen op nalatigheid en de schuld bij de bewoner leggen.

Dan zit je niet alleen met heel veel schade, maar ook nog eens met torenhoge kosten waarvoor je zelf opdraait. En laten we dan nog maar hopen dat er niemand gewond is geraakt.

Kortom, zelf rommelen met elektriciteit of aansluitingen in de meterkast is nooit verstandig. Laat dit aan een ervaren elektricien over en voorkom schade of ongelukken.

EnergieTechniek Friesland heeft ruim 20 jaar Elektrotechnische ervaring

Hoeveel groepen heb je nodig in een huis?

De groepenkasten in oudere woningen bevatten meestal 3 tot 6 groepen. Bij nieuwbouwwoningen zijn groepenkasten met 10 tot 12 groepen niet ongewoon. We zijn  natuurlijk in de loop der tijd steeds meer elektrische apparaten in huis gaan gebruiken. Het stroomnet in je woning krijgt het dus steeds zwaarder te verduren.

Zeker nu we allemaal veel thuiswerken kun je tegen problemen aanlopen met je huidige groepenkast. Als iedereen in huis op hetzelfde moment veel stroom vraagt, kan dat leiden tot overbelasting van je stroomnet met kapotte zekeringen tot gevolg.

Het vervangen van de oude stoppenkast door een nieuwe groepenkast is dan vaak de beste oplossing. 

Ook voor kantoren kan het vervangen van een oude stoppenkast nodig zijn. Hier verbruiken we steeds meer stroom. Zeker nu ook de elektrische auto’s op het parkeerterrein van stroom moeten worden voorzien met laadpalen.

Het aantal groepen dat je precies nodig hebt hangt af van de apparatuur die je er op wilt aansluiten. Wil je de groepenkast vervangen? Dan doen we eerst een nauwkeurig berekening van de aan te sluiten elektrische apparaten. Zo kom je nooit met te weinig capaciteit of overbelasting van je groepen te zitten.

De groepenkast is onderdeel van je meterkast

In de meterkast vind je natuurlijk je energiemeters zoals die van het gas en elektra. Tegenwoordig ook de watermeter. Vroeger zat deze vaak ergens in put verstopt. Ook je wifi, telefoon en CAI komen nu binnen via de meterkast in plaats van ergens in je woonkamer of hal.

Het verschil tussen de meterkast en de groepenkast is dus dat de groepenkast zich bevindt in de meterkast. De meterkast bevat alle inkomende leidingen zoals water, gas en elektra en verdeelt dit door de woning.

Je hele elektrische installatie komt hier bij elkaar in de groepenkast. Om de groepenkast te vervangen is het meestal niet nodig de hele meterkast te vervangen. Meterkasten en groepenkasten zijn dus 2 verschillende dingen.

Wil je de groepenkast laten vervangen? 

Alle Diensten van ET-F BV

Infrarood verwarming installeren

Elektrische laadpalen installeren

Energieopslag thuisaccu’s plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Airco voor thuis

Warmtepompen

Warmtepompboilers

Hoeveel groepen mogen in de groepenkast?

In de groepenkast mogen maximaal 4 groepen op 1 aardlek worden aangesloten. Wil je het aantal groepen uitbreiden dan moet er vaak een extra aardlekautomaat geplaatst worden. Sinds 1975 is een aardlekschakelaar verplicht. Sinds 2005 is het hebben van 2 aardlekschakelaars in de groepenkast zelfs verplicht gesteld. Ook moet er altijd een hoofdschakelaar aanwezig zijn.

Dit is verplicht en zorgt ervoor dat de hele installatie van het pand met 1 schakelaar bediend kan worden. De netspanning op ons Nederlandse netwerk is voor normale stopcontacten altijd circa 230 volt en bij krachtstroom circa 380 volt. 

Wanneer heeft een apparaat een eigen groep nodig?

Voor apparaten met een verbruik van meer dan 2000 Watt is een aparte eigen groep aan te raden. Vaak zijn dit wasmachines, wasdrogers, vaatwassers en combi magnetrons of elektrische ovens.  Hoeveel vermogen een apparaat gebruikt staat altijd op het typeplaatje dat ergens aanwezig moet zijn of op de verpakking van het apparaat.

Nieuwe kookplaat aangeschaft? Dan is er vaak een aanpassing nodig in de groepenkast. Een kookplaat tot 7200 Watt is op twee fasen aangesloten middels een kookgroep automaat en een perilex aansluiting.
Een kookplaat met meer dan 7200 Watt wordt aangesloten op een drie fasen automaat met een perilex aansluiting.

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch het hele systeem spanningsloos maakt wanneer er een lekstroom wordt gedetecteerd. Het is dus een beveiliging die zorgt dat als er ergens kortsluiting ontstaat, door bijvoorbeeld waterschade of iemand die door een leiding boort, de stroom direct wordt uitgeschakeld. Zo voorkom je elektrocutie, mits de apparaten in huis en/of het stopcontact geaard is natuurlijk.

Niet alle stopcontacten in huis zijn altijd geaard. In oudere huizen was dat namelijk nog niet verplicht of noodzakelijk. Tegenwoordig is dit wel de standaard. Je herkent een geaard stopcontact aan de metalen pinnetjes onder- en bovenin het stopcontact. Bij een geaard stopcontact is er een extra draad aanwezig die de spanning in geval van kortsluiting wegleidt naar de aarde. Vandaar ook zijn naam. Een geaard stopcontact wordt altijd aangesloten met een blauwe, bruine en groengele draad. De groengele draad is de aardedraad.

Stopcontacten zonder aarde vervangen door geaarde stopcontacten

Je zou denken dat dit een simpele ingreep is. Stopcontact losschroeven en vervangen door een nieuwe met aarding. Maar zo simpel is het helaas niet. Omdat er een extra (3e) draad nodig is moeten er in alle leidingen naar de oude stopcontacten nieuwe draden getrokken worden.

Een draad erbij trekken lukt niet, dus moeten alle draden vervangen worden. Ook moet je in de groepenkast een aarderail laten plaatsen die in verbinding staat met de aarde om de stroom af te voeren bij kortsluiting of bijvoorbeeld blikseminslag. Hiervoor moet weer een zogenaamde aardpen de grond in geslagen worden.

Laat je de groepenkast vervangen? Dan kijken we samen wat er nog meer nodig is. Bijvoorbeeld aanleg van stopcontacten met aarde, aantal groepen dat je nodig hebt en wat de kosten zijn voor alle werkzaamheden.

Moet ik mijn stoppenkast vervangen als ik zonnepanelen neem?

9 van de 10 keer zijn er in een oude stoppenkast niet genoeg veiligheidsmaatregelen zoals aardlekschakelaar en hoofdschakelaar aanwezig om op een verantwoorden manier je zonnepanelen aan te sluiten. En als we dan toch bezig zijn is vervanging van je oude stoppenkast vaak wel de beste optie.

Veel zonnepanelen moeten aangesloten worden op een omvormer die weer is aangesloten op een vrije groep in de meterkast en een eigen aardlekautomaat. Bij oudere huizen is in veel gevallen een 1 fase aansluiting aanwezig. Voor de meeste zonnepaneelinstallaties is dit niet genoeg en moet er een 3 fasen krachtaansluiting komen.

Het is daarom belangrijk altijd een goede berekening door een elektricien te laten maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je weet dan ook meteen of je bestaande groepenkast geschikt is voor zonnepanelen of dat de groepenkast vervangen de beste optie is. Bekijk hier alles wat je moet weten als je zonnepanelen laat plaatsen.

Is Mijn Energiemeter Geschikt voor Zonnepanelen?

Ouderwetse kWh meters kunnen geen teruglevering aan het net registreren. Het kan dus nodig zijn deze energiemeter ook te vervangen.

Wil je precies weten wat er voor jouw woning nodig is om de groepenkast te laten vervangen, stopcontacten te aarden of je meterkast gereed te maken voor zonnepanelen? Vraag dan hier vrijblijvend advies en onze elektricien legt het je exact uit.