Van Advies tot Plaatsing

Energieopslag met Thuisaccu voor Zonnepanelen

Zelf je stroom opslaan? Dat kan!

Energieopslag is de volgende stap in verduurzaming van je huis of bedrijfspand. Want waarom zou je het teveel aan opgewekte groene stroom direct weer terugleveren aan het elektriciteitsnet? Zeker wanneer de salderingsregeling vervalt biedt dat jouw geen voordeel.

De thuisaccu voor zonnepanelen is de oplossing voor de opslag van energie. Het is een relatief nieuwe vorm van energieopslag. Eerder zag je de techniek al op kleine schaal terug komen bij bijvoorbeeld een camper of een boot.

Wil jij jouw opgewekte energie zelf opslaan voor eigen gebruik? Vraag dan snel om advies of vraag direct een offerte aan…

Hoe werkt energieopslag met een thuisaccu voor Zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken zonne-energie op. Met behulp van een omvormer wordt de opgewekte zonnestroom (gelijkstroom) omgezet in wisselstroom. Wisselstroom is het type stroom wat we gebruiken voor onze alledaagse elektrische apparaten.

Op zonnige dagen wek je vaak meer stroom op dan je verbruikt. Dit overschot aan opgewekte zonnestroom wordt via de meterkast weer teruggeleverd aan de energieleverancier. 

Een thuisaccu voor zonnepanelen heeft een bepaalde opslagcapaciteit uitgedrukt in kWh. Het overschot aan opgewekte energie wordt dan opgeslagen in de thuisaccu totdat deze vol is. De accu gaat stroom verbruiken wanneer de zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

Bijvoorbeeld later op de avond of in de nacht. Zo blijf je zelfvoorzienend en hoef je geen stroom in te kopen. Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt is zelf je energie opslaan een must.

Geld lenen voor verduurzaming?

Voordeel Thuisaccu

In de zomer schijnt de zon vaker en langer dan in de winter. In de winter kan de accu ook opgeladen worden vanuit het stroomnet. Je kan in de daluren de accu opladen om zo kosten te besparen.

Er wordt geschat dat ongeveer 30% van de opgewekte stroom wordt verbruikt door de eigenaren van de zonnepanelen zelf. Het overschot aan opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet met de nu nog gunstige salderingsregeling. 

Wanneer je zelf je energie opwekt en ook nog opslaat, word je steeds minder afhankelijk van je energieleverancier. Tot nu toe zal je altijd verbonden blijven met de netkoppeling. Dit komt omdat de thuisaccu’s voor zonnepanelen nog niet genoeg capaciteit hebben om een woning of bedrijfspand volledig op zelf opgewerkte energie te laten functioneren.

Elektrische Auto als Thuisaccu voor zonnepanelen

Wanneer jouw elektrische auto Vehicle-to-home (VH2) ondersteund, kan deze ook als opslag voor je energie gebruikt worden. Deze vorm van bidirectioneel laden houdt in dat een elektrische auto niet alleen energie kan opnemen van een laadstation, maar ook de mogelijkheid heeft om elektriciteit terug te leveren voor andere doeleinden. Hierdoor kan de auto functioneren als een energie opslagsysteem voor jouw zelf opgewekte elektriciteit.

Maar op een prachtige zomerdag wek je veel meer zonne-energie op dan je verbruikt. Zonder de thuisaccu zou je deze stroom weer terug moeten leveren aan het net. Met energieopslag behoud je de stroom voor een later moment. 

Ook een thuisaccu laten installeren?

Opslagcapaciteit

Als de zon niet schijnt kunnen je zonnepanelen de accu niet opladen. Je kunt dan de accu opladen met goedkopere dalurenstroom. Deze stroom kun je dan tijdens de piekuren weer gebruiken. De zonnestroom die je in de accu opslaat kun je gedurende enkele dagen opslaan/gebruiken.

Helaas is het nog niet mogelijk om de opgewekte zonne-energie van de zomer te bewaren tot de winterdagen. Dit komt dat de accu’s nog te klein zijn. Een thuisaccu heeft een opslagcapaciteit van gemiddeld  4 tot 10 kWh. Op een mooie zomerdag kan je met je zonnepanelen ongeveer 10 tot 13 kWh opwekken. In de winter is dit ongeveer 2 kWh per dag. 

Wat klanten zeggen over EnergieTechniek Friesland

Anoniem

De installateur kwam mooi op tijd en voerde de gevraagde werkzaamheden perfect uit. Wij zijn erg blij met wat hij heeft gedaan, een aanrader.

W. van der Schaaf

Zeer nette, vakkundige elektricien. Klus werd snel ingepland, heeft goed meegedacht en heeft zijn werk erg netjes gedaan. Daarnaast is het een hele prettige werker die je prima over de vloer kunt hebben. Prettige persoon die zijn vak goed verstaat! Deze kun je prima selecteren als je een klus heb met elektriciteit e.d.

J. Breed

Prima vakman werkt snel en netjes

Thuisaccu en Salderingsregeling

De salderingsregeling zal stapsgewijs worden afgebouwd. In 2031 is de salderingsregeling helemaal verdwenen. De thuisaccu zal hierdoor komende jaren steeds populairder worden. Terugleveren van stroom is dan niet meer interessant voor slechts een paar cent per kilowattuur (kWh).

Met de salderingsregeling krijg je tot nu toe voor het terugleveren van opgewerkte zonne-energie nog dezelfde prijs als wat je betaalt voor het gebruik van het stroom van de energieleverancier.

Voordelen van een Thuisaccu

  • Jouw overschot aan zonne-energie gebruik je wanneer je het wél nodig hebt.
  • Je energierekening wordt nog lager dan met alleen zonnepanelen.
  • Stroomuitval? Met de thuisaccu kan je dit opvangen en heb je altijd een reserve.
  • Met jouw thuisaccu word je minder afhankelijk van je energieleverancier.

Alle Diensten van ET-F BV

Infrarood verwarming installeren

Elektrische laadpalen installeren

Energieopslag thuisaccu’s plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Airco voor thuis

Warmtepompen

Warmtepompboilers

Elektrische Auto laden met Thuisaccu

Steeds meer Nederlanders rijden een (semi) elektrische auto. De gemiddelde actieradius van een elektrische middenklasse auto is circa 300 km. Als je wekelijk vele km’s maakt kan je wel nagaan dat je de auto vaak moet opladen. Dit kan onderweg bij 1 van de vele snellaadstation bij de gebruikelijke tankstations. Of bij een laadpaal.

Laadpalen zie je dus ook veel vaker. Bij parkeergelegenheden in en om het centrum zie je ze vaak staan. Maar ze worden ook steeds vaker bij woningen en bedrijfspanden geplaatst, zeker wanneer je die stroom zelf kunt opwekken is dit natuurlijk heel voordelig. Overdag je thuisaccu opladen met zonne-energie om in de avond en nacht je auto op te laden is dan ook de perfecte combinatie.

Laadpaal met thuisaccu

  • Met zonnepanelen kan je op een duurzame en kostenbesparende manier je auto thuis of op het werk opladen. De meeste (semi) elektrische auto’s kunnen via het stopcontact worden opgeladen. Al wordt dit wel afgeraden qua brandveiligheid en het duurt een nacht voordat de auto opgeladen is.
  • Laadpalen zijn daarom dé oplossing voor een veilige en snelle manier om de accu van de auto op te laden.
  • Wil je het helemaal duurzaam aanpakken? Dan kun je niet zonder thuisaccu. De Thuisbatterij zorgt voor de opslag van het overschot aan opgewekte zonne-energie. Hiermee kun je op een later moment de stroom alsnog gebruiken om bijvoorbeeld je auto op te laden.

Werking thuisaccu’s voor zonnepanelen

Zonne-energie wordt opgewerkt door de zonnepanelen.

De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. De wisselstroom is de bruikbare stroom die je apparaten nodig hebben.

De opgewekte zonnestroom die je niet gebruikt wordt opgeslagen in de thuisaccu zodat je deze later kunt gebruiken wanneer je het wel nodig hebt.

Als de thuisbatterij helemaal vol is, wordt stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

De opgeslagen stroom van de thuisaccu wordt gebruikt wanneer de zonnepanelen geen stroom kunnen opwekken. Bijvoorbeeld in de nacht.

Is de thuisaccu helemaal leeg? En wekken je zonnepanelen geen stroom meer op? Dan ga je pas weer stroom afnemen van je energieleverancier. 

ET-F werkt alleen met A-merk materialen

Zonnepanelen

Wij werken met panelen van o.a. Trina, Jinko, Dmeg, Denim en LG

Omvormers

Wij werken met Solaredge omvormers en power-optimizers.

Montagemateriaal

Wij werken met Esdeq montagematerialen voor een ijzersterk montagesysteem.

Thuisaccu laten installeren?

  • Ruim 20 jaar kennis en ervaring in Elektrotechnische installaties
  • Verkoop en installatie door dezelfde partij
  • Ook in combinatie met installatie van zonnepanelen