je elektrische auto opladen met een laadpaal.

Laadpalen voor Elektrische auto's

Levering én installatie op locatie in heel Friesland

ET-F

Advies

Wij geven altijd een advies wat voor uw situatie nodig is
ET-F

Vakkundig

Onze monteurs hebben jarenlange kennis en ervaring
ET-F

Veiligheid

Zeer veilige installatie door gebruik van A-merk materialen
Laadpalen

Laadpaal voor thuis of bedrijfspand

Heb je een elektrische auto aangeschaft? Dan heb je een laadpaal nodig. Een laadpaal bij huis is natuurlijk makkelijker dan altijd naar een openbaar laadpunt moeten gaan.


Ook is laden via je eigen laadpaal het voordeligst. Er zijn 2 soorten laadpalen voor thuis namelijk: de wallbox en de 'echte' laadpaal. De wallbox wordt aan de muur gemonteerd. De laadpaal staat - zoals je verwacht - op een paal.


Beide laadpalen werken op dezelfde manier. Het is dus puur een praktische keuze. Maar je wilt natuurlijk ook weten wat het gaat kosten en welke soorten laadpalen er allemaal zijn...

Elektrotechniek Franeker plaatst en installeert laadpalen
bij woningen en bedrijven door heel Friesland

laadpaal kopen en laten installeren.

Een laadpaal voor thuis kopen? 

Om de beste laadpaal voor jouw elektrische auto te kopen is het belangrijk om deze op elkaar af te stemmen. De laadsnelheid van je auto kan namelijk hoger of lager zijn dan die van de laadpaal.


Laadt jouw auto heel snel, maar kan het laadstation niet zoveel vermogen leveren? Dan duurt het alsnog lang voor de accu vol zit. Andersom is uiteraard ook het geval. Wij adviseren vaak een snellere laadpaal te kiezen dan je auto aankan.


Zo zorg je er voor dat een eventuele volgende elektrische auto ook weer goed geladen kan worden. Voor de auto is het geen probleem als de laadpaal meer vermogen kan leveren dan de auto aankan.

Ons assortiment Laadpalen

Wat kost een laadpaal voor elektrische auto?

Een van de eerste vragen die waarschijnlijk in je opkomt: "Wat kost een laadpaal"?

Die vraag is niet direct te beantwoorden. Het is natuurlijk afhankelijk van je wilt en wat je nodig hebt. Net als de vraag "wat kost een auto' is het maar net waarmee jij tevreden bent. Wordt het een Mercedes of is een Opel ook prima?


Uiteraard kunnen we wel globaal vertellen wat bij ons een laadpaal voor thuis of kantoor kost. De prijzen zitten gemiddeld tussen de € 600 en € 1200. Dit heeft vaak te maken met het merk, design, kleur, load balancing ja of nee en het laadvermogen van de laadpaal.


Doorgaans zijn de installatiekosten van een laadpaal vanaf € 400 euro inclusief materialen zoals kabels. Ook hier is de plaatsing en afstand tot de meterkast van invloed op de prijs. Wil je exact weten wat jouw laadpaal inclusief installatie kost? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan...

Welke laadpaal heb ik nodig?

  • 3,7 kW klein vermogen: Opladen duurt hierbij gemiddeld 6 tot 8 uur. Heb je een 1 fase aansluiting? Kies dan voor een 3,7 kW laadpaal. Dit is wel de langzaamste versie, maar hiervoor is geen verzwaring in je meterkast nodig. In oude woningen is een 1 fase aansluiting de standaard. 
  • 7,4 - 11 kW middelgroot vermogen: Een volle accu duurt met deze laadpaal van 11 kW gemiddeld ongeveer 3 tot 5 uur. Je hebt hiervoor wel een 3 fasen aansluiting in je meterkast nodig. Heb je een 1 fase stroomnet, maar dan met 32 ampère zekering in plaats van de standaard 16 ampère? Dan kun je ook kiezen voor een 7,4 kW laadpaal.
  • 22 kW groot vermogen: Met deze zware laadpaal is je accu al binnen 1 tot enkele uren weer vol. Dit kan alleen bij een 3 fase aansluiting met 323 ampère hoofdzekering.
is mijn groepenkast geschikt voor een laadpaal?

Hoe weet je wat voor elektriciteitsaansluiting je in de meterkast hebt? 

Het makkelijkste is een duidelijke foto van je kWh meter en groepenkast naar ons sturen via whatsapp. We kunnen dan meteen adviseren welke laadpaal voor jou het meest geschikt is. 


Je kunt ook kijken wat er op je kWh meter staat. Hierop moet namelijk 220/230 volt staan bij een 1 fase systeem of  3x220/230 en/of 380/400 volt bij een 3 fase netwerk.

3 fase laadpaal aansluiten.

1 fase of 3 fasen laadpaal

Een laadpaal werkt natuurlijk op stroom. Bij oudere woningen is de standaard aansluiting van je stroomnet een zogenaamde 1 fase aansluiting. Tegenwoordig is een 3 fasen aansluiting de standaard. Vaak is dit nodig voor kookplaten of wanneer je een warmtepomp, sauna of jacuzzi hebt staan.


Met deze aansluiting beschik je ook over krachtstroom. Krachtstroom is 380 volt in plaats van de standaard 230 volt. Met een 3 fasen aansluiting kun je ook sneller je  auto opladen omdat je over meer vermogen beschikt.


Heb je nog geen 3 fasen aansluiting? Dan kan je een verzwaring van je elektriciteitsaansluiting via de netbeheerder in jouw regio aanvragen. Ze komen dan een nieuwe kabel aanleggen in de meterkast en een krachtgroep installeren in de groepenkast.


Een elektricien zal voordat de netbeheerder langskomt altijd eerst een 3-fasen hoofdschakelaar moeten installeren. Uiteraard kan Elektrotechniek Franeker dit voor je doen. Meer info vind je op deze pagina over het vervangen of vernieuwen van de groepenkast.


 Geen idee welke laadpaal je moet kiezen? 

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en onze adviseur gaat alle opties stap voor stap met je langs om de beste keuze te maken. 

De verschillende soorten laadpalen

Een laadpaal met losse of vaste kabel kiezen.

Laadpalen met vaste of losse kabel

Er zijn laadpalen met een vaste kabel. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je altijd de juiste kabel bij de hand hebt. Het nadeel is dat je dan wel een losse kabel nodig hebt als je ergens anders je auto wilt opladen.
meerdere auto's tegelijk opladen met laadpaal.

Enkele of dubbele laders

Wanneer je meerdere elektrische auto's bezit kan het erg handig zijn om een laadpaal met dubbele lader aan te schaffen. Zeker bij kantoren is dit een veelgebruikte laadpaal. Je kunt hierbij met 1 laadpaal 2 auto's tegelijk opladen.
laadpaal aan garage monteren.

Montage aan de muur of op een paal

De zogenaamde wallbox is vooral bij huis een veelgebruikte laadpaal. Deze wordt eenvoudig aan de wand bevestigd en zo bijvoorbeeld aan de muur van de garage gehangen. Bevestiging op een paal kan handig zijn als je een laadpaal op je parkeerterrein wilt of ergens op je oprit.
Een laadpaal activeren met sleutel of laadpas.

Laadpaal met laadpas of sleutel

Niet iedereen kan zomaar met jouw laadstation zijn auto opladen als je dat niet wilt. Er zijn laadpalen die je met een sleutel moet activeren of waarbij je een laadpas gebruikt om het opladen van je auto te starten.
Een slimme laadpaal is verbonden met wifi.

Slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is verbonden met internet en beschikt hiermee over slimme functies. Zo krijg je inzicht in je verbruik, kun je de laadpaal op afstand bedienen en bijvoorbeeld je laadgeschiedenis inzien. Ook kun je zelfs gezichtsherkenning inschakelen om de laadsessie te starten en beschik je je over handige functies om het laden aan te passen op het verbruik van je overige apparaten in huis. Een offline laadpaal biedt al deze handige extra functies niet.
Met een laadpas en abonnement kan je werkgever mee betalen aan je stroomkosten.

Stroomkosten verrekenen?

Heb je een zakelijke leaseauto? Dan kan het zijn dat je werkgever ook je stroomkosten voor het opladen van je auto vergoed. Je kiest dan het beste een laadpaal met laadpas om dit eenvoudig te regelen. Er wel externe software met een abonnement nodig om dit te realiseren.
auto opladen via stopcontact.

Je auto opladen via het reguliere stopcontact

In theorie kun je een elektrische auto gewoon opladen via een normaal stopcontact. Voor nood kan dit ook best een keer. Maar wanneer je dit dagelijks wilt doen loop je toch behoorlijke risico's. Het gevaar op kortsluiting en overbelasting is op deze manier erg groot. Je stopcontact is niet gemaakt om vele uren lang vol vermogen af te geven.


Ook is opladen via het stopcontact enorm traag. Het kan wel meer dan een halve dag duren voor je auto opgeladen is. Een laadstation voor je elektrische auto is dus geen overbodige luxe, maar strikt noodzakelijkheid voor de veiligheid.

laadpaal op een paal voor aan de oprit.

Vergunning voor laadpaal?

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een privé laadpaal? 


Het laten installeren van een laadpaal op particulier terrein en eigen grond mag zonder vergunning. Een laadpaal aan de openbare weg moet worden aangevraagd bij de gemeente. Dit laadstation is dan voor publiek gebruik en voor iedereen beschikbaar. Hiervoor moet je dus wel een vergunning aanvragen. De gemeente regelt in dat geval ook de plaatsing en installatie van de laadpaal.


Een groot deel van de Nederlandse gemeenten biedt de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen om elektrisch rijden te stimuleren. Kijk op de website van jouw gemeente om te zien of die mogelijkheid er is. 

waar plaats je een laadpaal?

Waar plaats je een laadpaal?

De plek waar het laadstation komt bepaald voor een groot deel de kosten van het plaatsen van de laadpaal. Wanneer je de wallbox vlak bij de meterkast monteert, bespaar je op materiaalkosten zoals de kabel en arbeid omdat je sneller klaar bent. Zeker wanneer je deze simpelweg aan de muur van bijvoorbeeld de garage monteert.

 

Wil je liever een laadpaal laten installeren op je oprit? Dan zullen we langer bezig zijn, heb je een langere kabel nodig en moeten we graafwerkzaamheden doen. Wat er in jouw situatie precies bij komt kijken voor het aanleggen van een laadstation is per situatie verschillende. We geven je graag vrijblijvend advies om tot de beste keuze te komen.

laadpaal laten installeren door erkend installateur.

Laadpaal laten installeren door erkend installateur

Het installeren van een laadstation is werk voor onze gecertificeerde monteur. De laadpaal bevindt zich buitenshuis in weer en wind en staat onder relatief hoge spanning.


Laat een laadpaal daarom altijd door een gecertificeerde installateur installeren om de kans op ongelukken, kortsluiting of zelfs brand te voorkomen. Er moeten ook aanpassingen in de meterkast en de elektrische installatie worden gedaan.


Denk hierbij aan een vrije groep aansluiten of aanleggen in de groepenkast. De laadpaal moet ook worden aangesloten op een aardlekautomaat om de rest van jouw stroomnet in huis te beschermen.

laadpaalfriesland

Werkwijze Elektrotechniek Franeker

Onze gecertificeerde monteur plaatst en installeert de laadpaal vaak binnen 1 werkdag. Voordat we weggaan controleren we of de laadpaal goed werkt en zorgen we dat een slimme laadpaal verbonden is met je netwerk.


Alle eventuele aanpassingen die nodig zijn in de meterkast voeren we voor je uit. Daarom is het voor ons van belang om de situatie vooraf in kaart te brengen zodat we je kunnen voorzien van deskundig advies en alles bij ons hebben voor een snelle installatie.

Zoek je een laadpaal voor je elektrische auto? 

arrow_drop_up arrow_drop_down