Zonnepanelen Laten Plaatsen Friesland

Van Advies tot Plaatsing

ET-F

Besparing

Je bespaart direct op jouw energierekening
ET-F

Extra voordeel

Extra voordeel door 21%  BTW-Teruggave
ET-F

Veiligheid

Zeer veilige installatie en hoge opbrengst door optimizers van Solaredge

Zonnepanelen laten installeren

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Je komt ze overal tegen, op daken van huizen, bedrijfspanden, tuinhuizen/blokhutten en er worden zelfs weilanden mee volgebouwd. En dat is ook logisch...


Want zonnepanelen laten installeren is een duurzame investering die zichzelf terugverdiend. De zonnepanelen wekken hun eigen groene stroom op. Hiermee ga je dus besparen op je energiekosten. Huishoudens die meer stroom opwekken dan ze verbruiken krijgen ook nog eens geld voor de stroom die ze terugleveren aan het net.


De zonnepanelen worden steeds beter en behalen een steeds hoger rendement. Hierdoor wordt je investering al snel terugverdiend. Afhankelijk van jouw situatie heb je binnen 5-7 jaar je investering terug.

Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

Een zonnepaneel, ook wel een fotovoltaïsch paneel of PV paneel genoemd, is een paneel met zonnecellen die zonne-energie omzetten naar elektriciteit met behulp van silicium. Het silicium geleid stroom wanneer er zonlicht op het paneel valt. De elektrische stroom die hierdoor tussen de positieve bovenlading en de negatieve onder lading ontstaat heet gelijkstroom.


Om de gelijkstroom te kunnen gebruiken heb je een zogenaamde omvormer nodig. Die zorgt er weer voor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, dat is namelijk de stroom die uit je stopcontact komt. Een installatie met zonnepanelen heeft dus altijd een omvormer nodig. Ook moet je energiemeter geschikt zijn voor teruglevering aan het energienet. 

Welke omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer zorgt er dus voor dat de opgewekte gelijkstroom (direct current, afgekort met DC) door de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom (alternating current, afgekort met AC). Wisselstroom is het soort stroom wat je gebruikt voor je alledaagse apparaten. 


Welke omvormer het beste bij je zonnepanelen past hangt af van het aantal Kwh (Kilo Whatt Hours) en het aantal panelen dat je op het dak wilt laten installeren. De capaciteit van de omvormer mag namelijk niet hoger zijn dan de opbrengst van de zonnepanelen. Maar hoe dat precies zit legt onze elektricien je graag uit.


ET-F gebruikt alleen de hoogste kwaliteit Solaredge omvormers voor je zonnepanelen.

Extra groep in de groepenkast

 In de meest ideale situatie word de omvormer dicht bij de meterkast geplaatst. Want hoe dichter de omvormer bij de meterkast wordt geplaatst, des te minder stroomverlies je hebt.


Een omvormer voor zonnepanelen met een capaciteit hoger dan 600 Watt heeft een eigen groep nodig in de meterkast. De Elektricien van ET-F kan eenvoudig een extra groep voor je aansluiten of aanmaken in de groepenkast als je die niet hebt.


Een omvormer voor zonnepanelen gaat circa 10 tot 15 jaar mee. In de tijd dat je zonnepanelen op het dak hebt liggen, moet je de omvormer dus waarschijnlijk 1 keer laten vervangen. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Vaak wordt na ongeveer 8 á 10 jaar de opbrengst langzamerhand wat minder. Zorg dat de panelen zo schoon mogelijk zijn, voor een optimale opbrengst kun je deze (laten) reinigen.

Power Optimizer voor meer rendement zonnepanelen

Power Optimizers? Meer opbrengst!

Waarom een Power Optimizer? Niet ieder dak heeft de luxe om vol in de zuiderzon te staan. Sommige daken van huizen of bedrijfspanden vangen schaduw door bomen, andere gebouwen of zelfs vogelpoep zorgt al voor schaduw op je zonnepanelen. Hiermee wordt uiteraard je groene stroomopbrengst negatief beïnvloed. 


De Power Optimizer haalt uit ieder zonnepaneel de maximale stroomopbrengst. Ook de panelen die (deels) in de schaduw staan. Zonnepanelen die minder presteren beïnvloeden de goed presterende panelen. Met Power Optimizers voorkom je dit. 


Omdat je met de Power Optimizer elk paneel individueel kan monitoren met een app, kom je er ook snel achter als 1 van de panelen defect is. Je moet er ook niet aan denken, maar als je kortsluiting, brand of een blikseminslag krijgt op je zonnepanelen, dan zorgen Power Optimizers ervoor dat bijvoorbeeld de kortsluiting niet doorslaat naar de rest van de panelen.

Zonnepanelen

Scherpe alles-in-één-Aanbieding 

Zonnepanelen met power-optimizers. Je ontvangt van ons altijd een scherpe alles-in-één-prijs.

Geen verrassingen achteraf, dus altijd inclusief:

 • Installatie & installatiemateriaal
 • Power-optimizers
 • Omvormer
 • Online monitoring
 • Uitstekende garantievoorwaarden
 • 25 jaar rendementsgarantie

ET-F werkt alleen met A-merk materialen

  

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Wij werken met panelen van o.a. Trina, Jinko, Dmeg, Denim en LG
Solaredge

Omvormers

Wij werken met Solaredge omvormers en power-optimizers.
Esdeq

Montagemateriaal

Wij werken met Esdeq montagematerialen voor een ijzersterk montagesysteem.
Zeer nette, vakkundige elektricien. Klus werd snel ingepland, heeft goed meegedacht en heeft zijn werk erg netjes gedaan. Daarnaast is het een hele prettige werker die je prima over de vloer kunt hebben. Prettige persoon die zijn vak goed verstaat! Deze kun je prima selecteren als je een klus heb met elektriciteit e.d.
ET-F
W. van der Schaaf
De installateur kwam mooi op tijd en voerde de gevraagde werkzaamheden perfect uit.
Wij zijn erg blij met wat hij heeft gedaan, een aanrader.
ET-F
Anoniem
Prima vakman werkt snel en netjes
ET-F
J. Breed

Wetgeving en Subsidie

Als je zonnepanelen wilt laten installeren moet je rekening houden met een aantal wetten en regels: de Btw-teruggave voor particulieren, gemeentelijke subsidie en de salderingsregeling. 


Subsidie krijgen voor zonnepanelen in je gemeente? De landelijke subsidie voor zonnepanelen is in 2013 gestopt. Bepaalde gemeenten in Nederland maakt het wel mogelijk om subsidie te krijgen voor het laten installeren van zonnepanelen. In de gemeenten waar dit niet mogelijk is, is er de energiebespaarlening voor particulieren.


Met deze lening kan je tegen een rente van 1,9% (10 jaar vast) geld lenen voor bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen.

Profiteer van 21% BTW teruggave

Als je zonnepanelen laat installeren op je dak, dan gaat dit groene stroom opleveren. Die stroom ga je onder andere weer terug leveren aan het net. Je bent dan als het ware een ondernemer*. Het voordeel hiervan is dat je 21% BTW van de totale investering van de zonnepanelen terug mag vragen. 

*Inschrijving bij de KvK is niet nodig.

Saldering = terugleveren van Energie

Saldering is het terugleveren van energie aan het net. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt heb je stroom 'over'. Om deze stroom te behouden wordt er terug geleverd aan de energieleverancier.


Hierdoor betaal je minder belasting voor je groene stroom. Heb je aan het eind van de maand nog steeds meer stroom opgewekt dan verbruikt? Dan krijg je een teruglevering vergoeding. De hoogte van vergoeding is per energieleverancier verschillend. 


De salderingsregeling stopt per 2031. Vanaf 2023 wordt er stapsgewijs afgebouwd met salderen. Daarom kan het interessant zijn om te kijken naar accu's voor thuisopslag van je overtollige energie.

Energieopslag bij je Thuis

Wil je minder afhankelijk zijn van de salderingsregeling? Sla dan zelf je stroom op. Met de thuisaccu voor zonnepanelen sla je het teveel aan opgewekte stroom zelf op. Elektrotechniek Franeker heeft ruime ervaring in het aanleggen van energieopslag. Verbruik je veel stroom? Dan is dit een erg handige optie...


Wanneer je grote stroomvreters in huis hebt, zoals een Jacuzzi, sauna of wanneer je een Elektrische auto rijdt kun je zelfvoorzienend zijn met je stroomopwekking. Voor elektrische auto's is het ook mogelijk om bij jouw huis of bij je bedrijf een laadpaal te laten aan te schaffen en laten installeren door ET-F.

Voordelen van Zonnepanelen

 • Zonnepanelen zijn duurzaam. Je eigen Zonne-energie opwekken is milieuvriendelijk.
 • Zonnepanelen stoten tot 30 keer zo weinig CO2 uit als gas.
 • Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning én je energielabel.
 • Stroom uit zonlicht kost je - na aanschaf van de installatie - niets (meer).
 • Verhoging van de energieprijzen hebben geen invloed meer.
 • Kostprijs van zonnepanelen wordt steeds lager, je verdiend ze dus nog sneller terug.
 • Technieken worden beter, rendement van zonnepanelen dus steeds hoger.
 • Lange levensduur van de panelen. Zonnepanelen gaan gemiddeld circa 20-25 jaar mee.
 • De financiële voordelen van zonnepanelen. Krijg 21% BTW terug van de totale investering van de zonnepanelen. En misschien ook nog subsidie vanuit je gemeente.

Energielabel en Zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, dan ben je duurzaam bezig. Hiervoor wordt je beloont met een beter energielabel. Alle woningen en bedrijfspanden hebben of krijgen een energielabel. Op het energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig het pand is. A++ is extreem zuinig. G is de minst zuinige versie.

Als je de waarde van je woning wil verhogen draagt een beter Energielabel hieraan bij. Zonnepanelen zorgen vaak al voor minimaal 1 stap lager Energielabel.

Dakinspectie vóór je zonnepanelen neemt

Een grondige dakinspectie voorkomt een hoop problemen en hoge kosten. Want heb je net zonnepanelen laten leggen? Dan wil je natuurlijk niet na 5 jaar tot ontdekking komen dat je dakbedekking vervangen moet worden. Niets is onmogelijk, maar dat brengt natuurlijk een hoop extra kosten met zich mee. 

Via onze partner dakdekkersbedrijf Flotidak kunt u eenvoudig een dakinspectie aanvragen.


Zonnepanelen laten Plaatsen?

 • De hoogste kwaliteit zonnepanelen met hoog rendement
 • Van advies, berekening, offerte tot aan plaatsing en installatie regelen we alles voor je
 • Zelf je energie opslaan? We leveren ook accu's voor thuisopslag van je overtollige energie

                   

FAQ Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat is altijd de grootste vraag, 'hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?' Soms zie je huizen waarbij het dak helemaal vol ligt. Er zijn ook daken waar er maar enkele zonnepanelen liggen. Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen. Wil je dat de panelen het grootste deel van het stroomverbruik opwekken? Of wil je slechts een deel van je gebruik opvangen? Onze adviseur doet graag samen met jou een berekening om te zien wat er voor jouw stroombehoefte mogelijk is.

Hoe bereken je de KWH opbrengst van je zonnepanelen?

Vraag je jezelf af hoeveel kWh jouw zonnepanelen per jaar opwekken? Gebruik dan deze formule:

Aantal Watt piek van de zonnepanelen x 0.85.

Is iedere woning geschikt voor zonnepanelen?

Op vrijwel ieder dak van een bedrijfspand of woning kunnen we zonnepanelen installeren. Zolang er maar genoeg zonlicht op schijnt. Grote bomen of schaduw van andere gebouwen kunnen het zonlicht belemmeren en daarmee de opbrengst verlagen. Met Power Optimizers kunnen we dit compenseren om toch het maximale uit alle panelen te krijgen.

Er worden ook steeds vaker zonnepanelen geplaatst op tuinhuizen, vakantiewoningen, campers en caravans. Juist omdat de aanschaf steeds goedkoper wordt, de opbrengst hoger en ook de energieprijzen maar blijven stijgen. Je eigen stroom opwekken is dus al snel voordeliger. Wat het je exact oplevert rekent onze adviseur graag voor je uit.

Kunnen zonnepanelen op een hellend dak of plat dak?

Zonnepanelen kunnen zowel op een hellend dak als een plat dak worden geïnstalleerd. Het voordeel van een plat dak is dat de zonnepanelen in de meest gunstige hellingsgraad worden geplaatst door middel van een framewerk. Een schuin dak met niet helemaal de juiste hellingsgraad kan ook op deze manier worden aangepast. Is de hellingsgraad te stijl? Dan moet er worden gekeken naar een andere oplossingen. Vraag onze adviseur om advies, we helpen je graag.

Wat is de juiste hellingshoek voor zonnepanelen?

Om het hoogste rendement uit de zonnepanelen te halen is het belangrijk dat de panelen in de juiste hellingshoek worden geplaatst. De panelen vangen de meeste zon op met een hellingsgraad van 30° tot 45°. Plaatsing van de zonnepanelen op een zuidelijk of zuid-wester dak vangen automatisch meer zonlicht op dan een dak dat op het noorden of oostelijk is gericht.

                 

Start vandaag nog met Besparen van Energie én Geld