Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

Blog foto thuisbatterij

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023?

In 2023 is de vraag naar duurzame energieoplossingen groter dan ooit. Een optie die steeds meer aandacht krijgt, is de thuisbatterij. Met een thuisbatterij verlaag je je jaarlijkse energieverbruik en bespaar je op je energierekening.

Maar is de investering in een thuisbatterij wel rendabel? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de thuisaccu’s.

Van de aanschaf, het onderhoud, tot de voordelen en de toekomst van de thuisaccu’s. We duiken diep in de verschillende factoren die bijdragen aan de rendabiliteit van een thuisbatterij.

Stijgt de waarde van je huis werkelijk door de aanschaf van de thuisbatterij? En hoelang duurt het voor je de aanschafkosten hebt terugverdiend? 

Blijf lezen om te ontdekken of de aanschaf van een thuisbatterij past binnen jouw duurzame levensstijl en financiële planning.

Dit artikel in 30 seconden:

 • Een thuisbatterij is een energieopslagsysteem dat je in staat stelt om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik.
 • Een thuisaccu is bedoeld om je overtollige elektriciteit op te slaan voor later gebruik.
 • Het terugleveren van elektriciteit aan het net (salderen) wordt vanaf 2023 steeds minder interessant door het afbouwen van deze regeling. Zelf je energie opslaan wordt dus aantrekkelijker.
 • Met een kosten-batenanalyse ontdek je of een thuisbatterij voor jou rendabel is. Hierin verwerk je aanschaf- en installatiekosten. Ook houd je rekening met terugverdientijd, operationele kosten en subsidies.
 • Verschillende factoren, zoals subsidies en huiswaarde, beïnvloeden kosten en opbrengsten. Ze spelen een rol in de investering.
 • Overweeg voor het aanschaffen van een thuisbatterij wat het verschil tussen energieopslag en terugverkoop is. Wat is in jouw geval het beste?
 • De thuisbatterij biedt meer onafhankelijkheid en heeft milieuvriendelijke voordelen.
 • Technologische ontwikkelingen maken thuisbatterijen aantrekkelijker in 2023 en in de nabije toekomst.

Wat is een thuisbatterij?

Laten we beginnen bij het begin; wat is een thuisbatterij precies? 

Nou, een thuisbatterij is een energieopslagsysteem dat je in staat stelt om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. 

Maar waarom zou je er een willen? Een thuisbatterij biedt je de flexibiliteit om je energieverbruik beter te beheren. In combinatie met zonnepanelen kun je de overtollige energie opslaan in plaats van deze terug te verkopen aan het net.

Woonkamer met bank en thuisbatterij teken op de muur.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisaccu slaat overtollige energie op. Deze komt vaak van zonnepanelen. Een omvormer zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC) voor huishoudelijk gebruik. 

Een hybride omvormer combineert functies. Het regelt zowel zonne-energie als accuopslag. In een systeem met een thuisaccu optimaliseert de hybride omvormer het energiegebruik

Belangrijk om te weten: niet elke zonne-energie omvormer is meteen compatibel met een huisbatterij. Het kan vereist zijn om je huidige omvormer te vervangen voor een type dat wel werkt met een thuisaccu. Een passende ‘bidirectionele omvormer’ dient in dit geval over een aanvullende stroomcontroller (AC-adapter) te beschikken voor de accu-installatie.

Opgewekte zonne-energie opslaan, of terugverkopen?

Dit brengt ons bij het punt van energieopslag versus terugverkoop. Waarom zou je de zonne-energie opslaan en niet terugverdienen, als je er een extra zakcentje aan overhoudt?

Het antwoord is echter niet zo makkelijk. En dat heeft met één ding te maken … Mensen die zonnepanelen hebben aangeschaft zullen het woord vast en zeker voorbij hebben horen komen: de salderingsregeling. 

De salderingsregeling

De salderingsregeling is een Nederlandse subsidieregeling voor zonnepaneleneigenaren. Simpel gezegd, als je meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je het overschot terugverkopen aan het net. 

Maar in het hedendaagse leven, waar alles duurder wordt en steeds meer mensen hun eigen energie opwekken, verandert ook de salderingsregeling. De vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit wordt geleidelijk verminderd.

Simpel gezegd: je krijgt steeds minder betaald voor de door jou opgewekte energie.

De afbouw van de salderingsregeling

Omdat steeds meer mensen hun eigen stroom opwekken, houdt de salderingsregeling geleidelijk op.

Het kabinet wil de salderingsregeling al jaren afbouwen. De startdatum wordt echter steeds verplaatst. Het plan is dat de salderingsregeling vanaf 2031 niet meer bestaat. 

De bedoeling is dat de vergoeding voor het terugleveren van stroom aan het stroomnet, ieder jaar met ongeveer 9% afneemt. Per wanneer dit begint, moet nog worden besloten. 

Het huidige plan (eind 2023), is dat het begint in 2025.

Wat houdt de afbouw van de salderingsregeling in?

Wanneer het afbouwen werkelijk gaat beginnen, moeten we nog zien. Maar tegen 2031 zou de regeling volledig moeten zijn afgebouwd. 

Dit houdt in dat je vanaf dat moment, waarschijnlijk, niets meer verdient aan het terugverkopen van de overtollige stroom.

Theoretisch gezien: waarom is een thuisbatterij zo aantrekkelijk?

Het verschil tussen aanschaf en verkoop van elektriciteit wordt steeds groter. Hierdoor is het ook steeds minder aantrekkelijk om opgewekte energie te verkopen.

Stel je voor: je koopt 1 kWh nu in bij je energieleverancier voor € 0,23. Zou je het dan voor € 0,04 doorverkopen en dus € 0,19 verlies lijden? 

Het is beter om de extra opgewekte elektriciteit op te slaan. Zo kun je het gebruiken in de nacht en in de winter. Dat bespaart je € 0,19 per opgeslagen kWh.

En dat is waar de thuisbatterij rendabel wordt. Want, waarom zou je duurdere stroom van het stroomnet kopen als je ook je eigen goedkopere stroom kunt gebruiken? Je verbruikt in de wintermaanden, of tijdens bewolkte dagen, misschien meer energie dan je opwekt via de zonnepanelen. Sla de overtollige elektriciteit uit de zonnige zomermaanden op in je thuisbatterij, om het later te gebruiken.

Hoe zit het dan in de praktijk? Is de thuisbatterij rendabel?

In de theorie klinkt een thuisbatterij geweldig. Vooral als je flink wat zonnepanelen hebt en veel stroom opwekt. Hoeveel stroom je ook opslaat, het is en blijft een interessante investering, zolang je maar meer opwekt dan je overdag verbruikt. Met een thuisbatterij kun je sneller de investeringskosten van de zonnepanelen terugverdienen.

Toch zijn er ook nadelen aan de thuisbatterij. Het meest voor de hand liggende nadeel is de hoge initiële kosten. Een goede batterij kan makkelijk enkele duizenden euro’s kosten. Daarnaast komen de kosten voor de zonnepanelen zelf.

Daarnaast is er een beperkte opslagcapaciteit. Zelfs de beste batterijen kunnen, vooralsnog, niet genoeg energie opslaan voor de wintermaanden, of tijdens langere perioden van bewolking. Een gemiddeld huishouden verbruikt dan meer stroom dan het opwekt.


Thuisbatterijen variëren in type en omvang. Een compacte batterij heeft 2 kWh capaciteit, terwijl een grote tot 12 kWh opslaat. Modulaire systemen, via schakeling, vergroten de capaciteit. Gemiddeld bieden thuisbatterijen rond de 6 kWh opslagcapaciteit.

Groene batterij icoon met glans en stralen op achtergrond.

Doe een Kosten-batenanalyse: wanneer heb ik mijn thuisbatterij terugverdiend?  

Voordat je de sprong waagt om een batterij aan te schaffen, is een gedegen kosten-batenanalyse essentieel. 

Stap één, is de terugverdientijd berekenen. Dit is de periode die nodig is voordat je investering zichzelf heeft terugbetaald door besparingen op je energierekening. 

Gezien de hoge initiële kosten en de veranderende salderingsregeling, kun je niet simpelweg aannemen dat de investering altijd rendabel is. 

Een grondige analyse geeft je inzicht in alle factoren die invloed hebben op de rendabiliteit van een thuisbatterij. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw financiële situatie en energiebehoeften.

Wanneer is een thuisbatterij rendabel?

In de context van opgewekte energie betekent ‘rendabel’ dat de kosten voor het opslaan en gebruiken van de energie lager zijn dan wat je zou betalen als je diezelfde energie van het stroomnet zou kopen. 

Met andere woorden, de besparingen op je energierekening zouden op termijn de initiële investering in de thuisbatterij moeten dekken. Dankzij technologische ontwikkelingen en veranderingen in de salderingsregeling wordt dit punt steeds haalbaarder voor een groeiend aantal huishoudens.

De kostenfactoren van een thuisbatterij

Om de rendabiliteit van een thuisbatterij goed in kaart te brengen, moet je rekening houden met verschillende kostenfactoren:

 • Aanschafkosten
 • Installatiekosten
 • Onderhoud
 • Afschrijving

Aanschaf- en installatiekosten van de thuisbatterij

Ten eerste zijn er de aanschafkosten, die kunnen variëren, maar al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Installatiekosten en het gebruik van een erkende installateur

Installatiekosten komen daar nog bij. Het is raadzaam om dit te laten doen door erkende installateurs, zoals Energie Techniek Friesland. Door een erkende installateur in te schakelen, voorkom je problemen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of een offerte. 

Het onderhoud van jouw thuisbatterij

Onderhoud is een andere factor om niet te onderschatten. Een thuisbatterij is relatief onderhoudsarm. Houd wel rekening met eventuele kosten voor reparatie of updates aan de software.

Afschrijving van de thuisbatterij

Ten slotte is er de afschrijving: net als andere technologische apparaten verliest een thuisbatterij na verloop van tijd aan waarde en efficiëntie. Ook deze kosten moet je meerekenen in jouw kosten-batenanalyse.

De opbrengstfactoren van een thuisbatterij

Naast kosten zijn er ook opbrengsten die bijdragen aan de rendabiliteit van een thuisbatterij:

 • Energiebesparing
 • Subsidies en belastingvoordelen
 • Waardevermeerdering van je huis
 • Gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij

Het besparen van energie met de thuisbatterij

Energiebesparing is de directste vorm van winst. Door eigen opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken, verminder je de energiekosten aanzienlijk.

De subsidies en belastingvoordelen van de thuisaccu

Subsidies en belastingvoordelen spelen een rol. Diverse lokale en nationale regelingen bieden financiële stimulansen voor duurzame energieopslag.

Een thuisbatterij vermeerdert de waarde van je huis

Een minder voor de hand liggende, maar belangrijke factor is de waardevermeerdering van je huis. Denk bijvoorbeeld aan een beter energielabel. Een duurzaam huis met eigen energieopslag is aantrekkelijk voor potentiële kopers. Dit is omdat de toekomst vraagt om energie-onafhankelijkheid. 

Daarnaast zijn thuisbatterijen energie-efficiënt. Dat heeft gevolgen op de energielabel van jouw huis. Energielabels beoordelen hoe energiezuinig je huis is. Een thuisbatterij, in combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen, verlaagt de afhankelijkheid van het stroomnet. Dit resulteert in een betere energielabel.

Man toont duurzame energie iconen, concept energiebeheer.

De gemiddelde terugverdientijd berekenen

Tot slot is er de exacte terugverdientijd van een thuisbatterij. Afhankelijk van alle genoemde factoren kan dit variëren, maar een weloverwogen keuze zorgt voor een rendabele investering op lange termijn.

De verborgen kosten en voordelen van de thuisbatterij

Naast de directe kosten en opbrengsten zijn er ook verborgen factoren die meespelen: 

 • Onafhankelijkheid van stroomstoringen en fluctuerende energieprijzen
 • Impact op het milieu

Onafhankelijkheid van stroomstoringen en fluctuerende energieprijzen

Het gemak van een eigen energievoorziening is een belangrijke, maar minder tastbaar voordeel. Je bent minder afhankelijk van stroomstoringen en fluctuerende energieprijzen.

Met een kleine batterij kun je kortere periodes overbruggen zonder externe energiebron. Dit verhoogt je onafhankelijkheid van het stroomnet. 

De impact van een thuisbatterij op het milieu

Ten slotte is er de impact op het milieu. Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met zonne-energie vermindert je CO2-voetafdruk. Dit draagt bij aan een duurzamere levensstijl.

Het toekomstperspectief van de thuisbatterij

In 2023 worden er steeds efficiëntere en goedkopere batterijen ontwikkeld. Het aanschaffen van een batterij is een populaire kwestie en veel huiseigenaren zijn geïnteresseerd in een thuisaccu. 

De batterijen moeten voornamelijk hun opslagcapaciteit vergroten. Op deze manier kunnen onze zonnepanelen meer energie opwekken voor ons verbruik tijdens minder zonovergoten weken en maanden.

In het kort

Na het doorlopen van de verschillende aspecten van een thuisbatterij in 2023 is het duidelijk dat er veel factoren meespelen bij de beslissing om er een aan te schaffen. Van kosten en opbrengsten tot verborgen voordelen, het is een complex maar relevant onderwerp.

Of een thuisbatterij rendabel is, hangt af van je persoonlijke situatie en doelen. Door een grondige kosten-batenanalyse uit te voeren en de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij te berekenen, kun je een weloverwogen keuze maken.

In een wereld waar duurzaamheid en zelfvoorziening steeds belangrijker worden, is een thuisbatterij zeker het overwegen waard.

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij

Er zijn veel mensen die vragen hebben rondom thuisbatterijen. We zullen de belangrijkste benoemen en beantwoorden.

Is een thuisbatterij rendabel in 2023?

Een thuisbatterij is rendabel, maar zal in de toekomst rendabeler worden. Doe onderzoek naar jouw specifieke situatie. Houd rekening met de kosten, opbrengsten en jouw persoonlijke energiebehoeften.

Is een thuisbatterij al interessant?

Door een stijgende vraag naar thuisbatterijen ontwikkelen de accu’s zich snel. Ook veranderen de subsidieregelingen vaak in het voordeel van de thuisbatterijen. Hierdoor wordt een thuisbatterij steeds interessanter. 

Waarom zou ik geen thuisbatterij plaatsen?

Hier spelen de initiële kosten en persoonlijke situatie een rol. Niet iedereen heeft de financiële middelen of de behoefte aan een thuisbatterij.

Is het slim om een accu te plaatsen voor je zonnepanelen?

Dit hangt af van je doelen. Wil je onafhankelijk zijn van het net of een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan is een accu een slimme keuze.

Hoelang kan je stroom opslaan in een thuisbatterij?

De opslagduur van energie in een thuisbatterij hangt af van de batterij zelf en het gebruik. Een volgeladen batterij kan stroom leveren tot hij leeg is. Bij gemiddeld huishoudelijk gebruik kan een batterij van 10 kWh ongeveer één dag energie leveren. 

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij laadt op met elektriciteit van zonnepanelen en slaat deze op. Bij energiebehoefte, zoals ’s avonds, voorziet de batterij het huis van stroom. Een ingebouwd managementsysteem reguleert dit proces automatisch.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een thuisbatterij?

Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor een thuisbatterij hangt af van de capaciteit van de batterij en je energieverbruik. Als vuistregel geldt dat voor elke kWh opslagcapaciteit ongeveer 1 tot 1,5 zonnepaneel van gemiddelde grootte (met een opbrengst van rond de 300 watt per paneel) nodig is. Voor een thuisbatterij van 10 kWh zou je dus rond de 10 tot 15 zonnepanelen nodig kunnen hebben. 

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

jul 12 2024

Hoeveel gas verbruikt een cv-ketel per uur?

Een cv-ketel (centrale verwarming) is een essentieel onderdeel van elk huis, vooral tijdens de...
jun 04 2024

Single split airco vs multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...