Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infrarood verwarming blog foto

Infraroodverwarming of traditionele verwarming

Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en traditionele verwarming maken we een cruciale keuze. Deze bepaalt ons comfortniveau, energiekosten en de ecologische voetafdruk.

Infraroodverwarming is een innovatieve technologie die aan populariteit wint, terwijl traditionele verwarmingssystemen, zoals de centrale verwarming, al decennialang de norm zijn in vele huishoudens.

Dit artikel zal de kenmerken, voor- en nadelen van zowel infrarood verwarmingssystemen als traditionele verwarming grondig onder de loep nemen.

Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken die past bij jouw situatie. Wat is beter, infrarood- of traditionele verwarming?

Gloeiende infraroodverwarming, close-up, donkere achtergrond.

Dit artikel in 30 seconden:

 • Alhoewel traditionele verwarmingssystemen al lang de norm zijn, wint infraroodverwarming aan populariteit.
 • Infrarood verwarming gebruikt stralingswarmte, veilig en efficiënt.
 • Traditionele verwarmingssystemen gebruiken fossiele brandstof en verwarmen lucht. Het verwarmt objecten met directe stralingswarmte.
 • Traditionele verwarmingssystemen vergen meer installatie en regelmatig onderhoud, dan infraroodverwarming.
 • Infrarood verwarming vermindert afhankelijkheid van fossiele brandstof, verlaagt CO2-uitstoot en is gebruiksvriendelijk.
 • Infrarood verwarming is duurder in de aanschaf dan conventionele verwarming, maar op lange termijn goedkoper door duurzaamheid en laag onderhoud.
 • Het aantal infraroodpanelen die benodigd zijn hangt af van de isolatie van je huis en het formaat van de betreffende ruimte.

Hoe werkt Infraroodverwarming?

Infrarood verwarming werkt door middel van stralingswarmte, waarbij infrarood panelen de objecten in een ruimte direct verwarmen. Maar, maak je geen zorgen over dit soort straling.

In tegenstelling tot schadelijke uv straling, is de infrarood straling van verwarmingspanelen veilig en natuurlijk. Het is vergelijkbaar met de aangename warmte van zonnestralen zonder de schadelijke uv-effecten.

Infrarood verwarming vs. traditionele verwarmingssystemen

Dit in tegenstelling tot traditionele verwarming, die de lucht en daarmee de ruimte verwarmt. De directe manier waarop infraroodverwarming werkt, zorgt voor een efficiëntere manier van verwarmen. Er zijn allerlei voordelen van infraroodverwarming.

Daarnaast is de installatie van infrarood panelen relatief eenvoudig en kunnen ze een stijlvolle toevoeging aan de ruimte zijn. Zeker wanneer je geen fan bent van traditionele radiotoren aan de wand.

Met infraroodverwarming is er een minder grote afhankelijkheid van fossiele brandstof, wat het een duurzamere optie maakt.

Wat is Traditionele Verwarming?

Traditionele verwarmingssystemen, zoals de centrale verwarming die werkt op basis van een CV-ketel, maken gebruik van fossiele brandstof. Dit is om water te verwarmen dat vervolgens door radiatoren of vloerverwarming de ruimte opwarmt.

Deze manier van verwarmen is voor velen bekend en wordt al langere tijd toegepast. De installatie is complexer en de systemen vragen regelmatig onderhoud.

Bovendien is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen een belangrijk aandachtspunt gezien de huidige milieuproblematiek.

Energie Techniek Friesland (ET-F) is een erkend installatiebedrijf

Ben je toch geïnteresseerd in het plaatsen van traditionele verwarmingssystemen? ET-F helpt je graag. We zijn een erkend installatiebedrijf en beantwoorden alle vragen die je hebt over moderne soorten verwarming. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Efficiëntie van infrarood verwarming

Infrarood verwarmt een ruimte snel en gericht. Dit leidt tot lagere energiekosten. Omdat infrarood panelen direct warmte uitstralen, is er minder energieverlies in vergelijking met traditionele systemen die eerst de lucht moeten verwarmen. Het verwarmen met infrarood is hierdoor erg efficiënt.

Elektrische convectie verwarming, zoals een elektrische radiator, zet elektrische energie om in warmte. Deze warmte wordt dan gebruikt om ruimtes te verwarmen. Het is een alternatief voor verwarmingssystemen die werken op fossiele brandstoffen zoals gas of olie.

Infraroodstraler aan plafond in donkere ruimte.

Verminder energieverbruik met infraroodverwarming

Infraroodverwarming vermindert het energieverbruik aanzienlijk. Een verwarmde ruimte scheelt per graad zo’n 7% vergeleken met reguliere verwarmingsmethoden.

De techniek achter de infrarood verwarmt niet de lucht maar de massa: muren, vloeren en voorwerpen slaan warmte op, waardoor ze langer warm blijven. Dit zorgt voor aanzienlijke besparingen in energie en verlaagt daarmee het verbruik.

Soorten elektrische verwarming

Er bestaan allerlei type verwarming. Elektrische verwarming werkt gemakkelijk met groene stroom en kan ieder soort ruimte verwarmen.

Enkele voorbeelden van elektrisch verwarmen

 • Infraroodpanelen: Zenden directe stralingswarmte uit en verwarmen objecten en mensen.
 • Elektrische radiatoren: Werken vergelijkbaar met traditionele radiatoren, maar gebruiken elektriciteit.
 • Elektrische vloerverwarming: Elektrische elementen onder de vloer verwarmen de ruimte van onderaf.

Elektrische verwarming is vaak duurder in gebruik dan andere vormen, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen. Het is echter relatief eenvoudig te installeren en vereist weinig onderhoud.

Installatie en onderhoud van infrarood verwarmingspanelen

De installatie van infraroodverwarming is relatief eenvoudig en kan vaak zonder grote aanpassingen in huis worden gedaan.

Daarentegen kan de installatie van traditionele verwarmingssystemen meer voeten in de aarde hebben, vooral als er nieuwe leidingen gelegd moeten worden.

Onderhoud speelt ook een rol; infrarood verwarmingssystemen vergen weinig onderhoud, terwijl traditionele systemen regelmatig gecontroleerd en onderhouden moeten worden om hun efficiëntie te behouden en veiligheidsrisico’s te verminderen.

Comfort en gebruiksgemak

Infrarood warmte wordt vaak als comfortabeler ervaren omdat het de objecten in plaats van de lucht verwarmt, wat een aangenamere warmte geeft.

De warmte van een infrarood verwarmingssysteem is snel voelbaar, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak en comfort.

Elektrische infrarood verwarming kan bovendien gemakkelijk aangepast worden aan de behoeften van de gebruiker, omdat het snel reageert op veranderingen in instellingen.

Milieu-impact van verwarmingssystemen

De milieu-impact van verwarmingssystemen is een steeds belangrijker wordend onderwerp. Infrarood verwarming kan helpen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en daarmee de CO2-uitstoot te verlagen.

Dit maakt het een meer milieuvriendelijke optie. Het gebruik van elektriciteit in infrarood verwarming kan duurzaam zijn, vooral als deze elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals je eigen zonnepanelen.

Flexibiliteit en esthetiek

Een ander aspect om te overwegen is de flexibiliteit en esthetiek van het verwarmingssysteem. Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kunnen een esthetische toevoeging zijn aan een kamer.

Ze kunnen aan de wand of het plafond worden gemonteerd, wat ruimte bespaart en ze kunnen zelfs worden verwerkt in plafondpanelen of spiegels.

Traditionele verwarmingssystemen zijn groot en lastig weg te werken

De esthetische aanpassingsmogelijkheden van traditionele verwarmingssystemen zijn beperkter, en radiatoren nemen vaak waardevolle ruimte in beslag die anders gebruikt zou kunnen worden.

Hand controleert warmte van radiator met thermostaatknop.

Kijk naar kosten op lange termijn

Als we naar de kosten van verwarming op de lange termijn kijken, moeten we niet alleen denken aan de prijs van de installatie. We moeten ook nadenken over hoeveel het kost om ze te gebruiken en hoelang ze meegaan.

Infraroodpanelen gaan lang makkelijk 20 jaar toch mee en je hebt er bijna geen omkijken naar. Op termijn zijn ze dus best voordelig. Traditionele verwarming kost meer in onderhoud, moet vaker worden vervangen, en de brandstofprijzen schommelen.

Infrarood verwarming met Energie Techniek Friesland (ET-F)

Het is belangrijk om een kosten-batenanalyse te maken op basis van je specifieke situatie en behoeften. Ben je benieuwd naar de kosten van infrarood verwarming in jouw huis? Vraag vrijblijvend een offerte op bij Energie Techniek Friesland. We helpen je graag.

Veiligheid van infrarood verwarming

Veiligheid is een cruciale overweging bij het kiezen van een verwarmingssysteem. Infrarood verwarming wordt beschouwd als zeer veilig; er is geen verbranding betrokken en dus geen risico op koolmonoxidevergiftiging of gaslekkages.

De systemen worden niet zo heet als traditionele radiatoren, wat het risico op brandwonden vermindert.

Bij traditionele verwarming is er meer risico op brandgevaar door onjuiste installatie of onderhoud, en potentiële lekkages van gassen of vloeistoffen kunnen ernstige risico’s vormen.

Kosten van infrarood panelen

De kosten van infraroodverwarming kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, de kwaliteit van de infrarood panelen, en het aantal benodigde panelen voor een ruimte. Een enkel infrarood paneel kan ergens tussen de €100 en €500 kosten voor huishoudelijk gebruik, maar voor grotere ruimtes of systemen van hogere kwaliteit kunnen de kosten oplopen.

Voor een nauwkeurige schatting is het het beste om een offerte aan te vragen. ET-F is een erkend bedrijf dat je aan de juiste infrarood verwarming kan helpen.

We informeren je graag over alle aspecten van de overgang. Niet alleen de aanschafprijs, maar ook de verwachte levensduur en de energie-efficiëntie, omdat deze de totale kosten over de levensduur van het systeem zullen beïnvloeden.

Hoeveel infrarood panelen heb ik nodig?

Het aantal benodigde infraroodpanelen voor een huis hangt af van verschillende factoren:

 • Isolatie: Geïsoleerde woningen hebben minder verwarmingselementen nodig.
 • Ruimtegrootte: Elke ruimte heeft een specifiek wattage nodig per vierkante meter.
 • Gebruik: Woonruimtes kunnen meer warmte vereisen dan bijvoorbeeld een slaapkamer.
 • Plafondhoogte: Hogere ruimtes vereisen meer verwarmingsvermogen.
 • Persoonlijke Voorkeur: Sommige mensen prefereren een hogere temperatuur.

Een algemene vuistregel voor een goed geïsoleerde ruimte is ongeveer 60 tot 100 watt per vierkante meter. Voor een minder goed geïsoleerde ruimte kan dit meer zijn.

Ontdek in dit artikel alles over de voor- en nadelen van infroodverwarming >

Hand boven elektrische radiator om warmte te voelen.

Toekomst van Verwarming: Infrarood of Elektrisch?

De verwarmingsmarkt evolueert snel, waarbij infrarood verwarming en elektrische systemen in opkomst zijn. Elektrische verwarming, met name infrarood warmte, is revolutionair.

Het biedt snelle, efficiënte warmte en vermindert de ecologische voetafdruk. Het herdefinieert verwarmingsoplossingen, terwijl traditionele elektrische verwarming langzaam minder populair wordt.

Elektrische verwarming, en specifiek infrarood verwarming verwarmt woningen op een duurzame manier. Hiermee is het een krachtige speler tegenover traditionele methoden.

Met infrarood warmte geniet je van comfort zonder de zorgen over stijgende brandstofkosten. Ondanks de initiële kosten, wordt elektrische verwarming steeds meer de norm, mede door de lage operationele kosten.

De toekomst lijkt helder voor infrarood verwarmingssystemen.

Conclusie

De keuze tussen infrarood en traditionele verwarming hangt af van diverse factoren zoals efficiëntie, kosten, veiligheid, en milieu-impact.

Infrarood verwarming biedt een efficiënte, veilige en esthetisch aantrekkelijke manier van verwarmen, met lagere milieu-impact op de lange termijn. Traditionele verwarming heeft een lange geschiedenis en is een bekend systeem, maar kan minder efficiënt en duurzaam zijn.

Uiteindelijk moet de keuze worden gemaakt op basis van persoonlijke voorkeuren, de specifieke behoeften van de woning en de wens om al dan niet een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

jun 04 2024

Single split airco vs. multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...