Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Blog foto zonnepanelen rendabel

Zonnepanelen … Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op het dak liggen. Zonnepanelen worden inmiddels al enkele decennia in Nederland geïnstalleerd. De oudere panelen worden constant geüpdatet, of volledig nieuwe versies worden uitgebracht. Er zijn zelfs transparante en gekleurde zonnepanelen verkrijgbaar.

Maar, we zijn inmiddels in 2024. Zijn zonnepanelen nog rendabel, of is het inmiddels tijd voor andere verduurzaming? Het is een actueel debat dat op veel fronten gevoerd wordt. Niet alleen bij particulieren thuis, maar ook in de politiek.

Zonnepanelen zijn de bron voor veel opgewekte zonne-energie, die weer teruggeleverd wordt aan het stroomnet. Niet iedereen is blij met deze overvloed aan stroom, met name de grote stroombedrijven. Ze willen de prijzen zo hoog mogelijk houden. Er wordt zelfs gesproken over vaste maandelijkse vergoedingen voor het terugleveren van stroom: de zonnepaneeleigenaar moet steeds meer betalen om stroom terug te leveren.

In dit artikel wordt de volgende vraag gesteld en besproken: zijn de zonnepanelen nog wel rendabel? Er wordt een diepgaande blik op de financiële en technologische aspecten van zonnepanelen geworpen. De invloeden van energieprijzen, het overheidsbeleid en moderne innovaties nemen we stuk voor stuk mee. Lees je mee?

Dit artikel in 30 seconden

 • Binnen enkele jaren wordt de salderingsregeling afgebouwd. De geproduceerde stroom wordt aan het net geleverd en later gebruikt, bijvoorbeeld in de winter of ’s nachts. Deze regeling verdwijnt. Blijven zonnepanelen rendabel na de afbouw van de salderingsregeling?
 • In 2024 hebben er veranderingen plaatsgevonden in energiebelasting en prijsplafonds. Gas wordt duurder, stroom goedkoper.
 • Innovaties zoals bifaciale (bi-facial) zonnepanelen en energieopslagsystemen (thuisbatterijen) verbeteren de efficiëntie van zonnepanelen.
 • Zonnepanelen dragen bij aan duurzaamheid, verminderen luchtvervuiling en hebben een positief effect op sociale verantwoordelijkheid.
 • Maximale rendabiliteit, zo blijven zonnepanelen rendabel:
  • Zorg ervoor dat je zonnepanelen regelmatig onderhoudt.
  • Ze moeten juist opgesteld staan.
  • Maak gebruik van een thuisaccu (thuisbatterij).
 • Ondanks beleidswijzigingen en marktveranderingen blijven zonnepanelen een waardevolle, duurzame investering in 2024. Wel geldt: hoe sneller, hoe beter. Maak zo lang het nog kan gebruik van de salderingsregeling.
Twee blauwe zonnepanelen op een witte achtergrond.

De afbouw van de salderingsregeling

De salderingsregeling speelt een grote rol in de rendabiliteit van zonnepanelen in Nederland. De regeling maakt het mogelijk om opgewekte stroom af te strepen tegen verbruikte stroom. Gemakkelijk gezegd: als je stroom opwekt in de zomer, mag je dit terugleveren en ’s winters weer gebruiken. Teruggeleverde stroom levert minder op dan gekochte stroom kost.

Zet je apparaten aan terwijl de zonnepanelen stroom opwekken!

Als de zon schijnt, wek je energie op. In de winter is er een gebrek aan zonlicht; de zelfgeproduceerde stroom neemt af. Dankzij de salderingsregeling kunnen eigenaren de opgewekte stroom gebruiken. Ze kijken namelijk aan het einde van het jaar naar de totale hoeveelheid opgewekte stroom en strepen het af van de gebruikte stroom.

Maar er komen grote wijzigingen aan. De salderingsregeling wordt afgebouwd. Dit betekent dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom stapsgewijs wordt verlaagd. Dat heeft natuurlijk een grote invloed op de rendabiliteit van zonnepanelen.

Zowel potentiële als huidige eigenaren van zonnepanelen moeten hier rekening mee houden.

Wil je meer uitgebreide informatie over de afbouw van de salderingsregeling? Lees dan ons blogbericht over de salderingsregeling.

Opgewekte stroom is goedkoper dan gekochte stroom

Het is natuurlijk logisch dat de afbouw van de salderingsregeling voor onrust zorgt. Veel mensen vragen zich af: “Hebben zonnepanelen nog zin?” Het is nu nog mogelijk om op rendabele wijze overtollige stroom terug te geven aan het stroomnet. Zonder salderen wordt het een stuk minder aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Er is niet één gemakkelijke berekening voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Het is belangrijk om te kijken naar allerlei aspecten, zoals:

 1. De elektriciteitsprijs
 2. Je jaarlijks stroomverbruik
 3. De verkoopprijs van je eigen opgewekte stroom

Uiteraard is er nog veel meer dan telt bij het berekenen van de terugverdientijd van jouw zonnepanelen, zoals de afschrijving en garantie.

De elektriciteitsprijs

Als de elektriciteitsprijs langer hoog blijft, is de terugverdientijd korter. Omgekeerd telt dat natuurlijk net zo: is de elektriciteitsprijs laag, dan gaat de terugverdientijd langzamer.

Je jaarlijks stroomverbruik

De gemiddelde terugverdientijd hangt ook af van je jaarlijkse stroomverbruik. Hoe meer stroom je verbruikt (en minder gas) hoe sneller je de panelen terugverdient.

De verkoopprijs van je opgewekte stroom

De prijzen die het net je betaalt voor de door jou opgewekte stroom zijn van groot belang. Voor nu, nu de salderingsregeling nog werkt, is dat minder zo. Alleen als je meer opwekt dan je in totaal verbruikt. Straks, als de salderingsregeling afgebouwd is, zal dit punt een groot en centraal belang hebben.

Zonnepanelen geïnstalleerd op dak van woonhuis.

Welke energiekosten betaal je?

Er zijn allerlei wijzigingen ingegaan in januari. Zo is niet alleen het prijsplafond geëindigd, maar ook de energiebelasting blijft op (plusminus) 21% staan. Wel komt er een vermindering in energiebelasting over het geheel van 2024.

Deze vermindering is een eenmalige vermindering van € 603,04

Maar als het percentage belasting op 21% blijft staan, waar komt dan de vermindering in belasting vandaan? We leggen het je graag uit.

Je betaalt voor je energieverbruik drie verschillende extra kosten, dit is dus naast de prijs per kWh (of m3). De werkelijke afname is dus inclusief de kosten per kWh zelf.

 1. Overheidsheffingen (inclusief btw).
 2. Netbeheerkosten
 3. Leveringskosten.

In deze afbeelding zie je een weergave van een gemiddeld huishouden. Hierbij wordt rekening gehouden met het jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas.

Uiteraard verschillen de getallen per huishouden. Daarom kunnen geen rechten worden verkregen aan de hand van deze afbeelding. Dit is puur om inzicht te creëren. Deze afbeelding laat de gemiddelde jaarlijkse kosten zien van: € 3463 per jaar.

Energiekosten tabel van et-f

Op Prinsjesdag 2023 werd het volgende aangekondigd: de belasting op gas stijgt, de belasting op stroom daalt. Per 1 januari is een m3 gas naar 71 cent per m³ gestegen, terwijl de stroom naar 13 cent per kWh is gedaald.

Wat waren dan de prijzen in 2023?

In 2023 waren de prijzen als volgt:

 1. 1 m3 gas kostte €0,59.
 2. 1 kWh elektriciteit kostte €0,15.

Dat is duidelijk, maar waar komt dan de vermindering aan energiebelasting vandaan?

De vermindering van € 603,04 op de energiebelasting kan worden gezien als een heffingskorting. Het bedrag is met ongeveer 6 euro gestegen vergeleken met 2023. Dit bedrag is als het ware een belastingvrije voet.

Dus… zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?

Dit lange, ingewikkelde verhaal over energiebelasting kan als volgt worden samengevat: gas wordt steeds duurder. Stroom steeds goedkoper. Niet alleen in aanschaf, maar ook in belastingpercentage.

Daarom is het nog steeds rendabel om zonnepanelen aan te schaffen.

Het is alleen wel belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Houd de nieuwste ontwikkelingen en technologieën goed in de gaten. Heb je nog geen zonnepanelen geplaatst? Doe dit zo spoedig mogelijk. Alleen zo heb je zo lang mogelijk profijt van de salderingsregeling.

Nieuwe Technologieën in Zonnepanelen

De wereld van zonnepanelen staat niet stil. Innovaties verbeteren constant de manier waarop we zonne-energie opvangen en gebruiken. Twee van de meest opvallende innovaties zijn:

 1. Bifaciale zonnepanelen;
 2. Energieopslagsystemen;

Bifaciale Zonnepanelen

Bifaciale zonnepanelen kunnen van beide kanten licht opvangen en omzetten in elektriciteit. Traditionele zonnepanelen vangen alleen zonlicht op aan de bovenkant. Bifaciale panelen hebben een doorschijnende achterkant waardoor ze ook het licht dat weerkaatst wordt van bijvoorbeeld een wit dak of de grond kunnen gebruiken. Dit maakt ze efficiënter, vooral in gebieden waar veel zonlicht is.

Doordat bifaciale zonnepanelen van twee kanten licht opvangen, produceren ze meer energie dan traditionele panelen van dezelfde grootte. Dit betekent dat je meer energie kunt opwekken op dezelfde ruimte. Op lange termijn kan dit leiden tot een hogere energieopbrengst en meer besparingen op je energierekening.

Zonnepanelen op rood dak tegen blauwe lucht.

Energieopslagsystemen

Een andere belangrijke innovatie is energieopslag. Dit betekent dat de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, opgeslagen kan worden in batterijen voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Zonder energieopslag moet je vaak terugvallen op het elektriciteitsnet als je zonnepanelen niet genoeg energie leveren.

Energieopslag helpt om zelfvoorzienend te zijn. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus minder beïnvloed wordt door stijgende energieprijzen. Het helpt ook om de energie die je opwekt optimaal te benutten, wat uiteindelijk de kosten van je energierekening verlaagt.

De Toekomst van zonne-energie

Deze technologieën zijn nog volop in ontwikkeling. Ze worden steeds efficiënter en betaalbaarder. Dit is goed nieuws voor iedereen die overweegt om zonnepanelen te installeren. Met deze innovaties worden zonnepanelen een steeds aantrekkelijkere investering, zowel financieel als voor het milieu.

De Sociale Impact van Zonnepanelen

De impact van zonnepanelen gaat veel verder dan alleen financiële besparingen. Ze spelen een cruciale rol in duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid, en bieden diverse niet-financiële voordelen.

Bijdrage aan Duurzaamheid

Zonnepanelen zijn een schone en groene energiebron. Ze produceren elektriciteit zonder uitstoot van broeikasgassen, wat een directe positieve impact heeft op het milieu. Door te kiezen voor zonne-energie, draag je bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en help je mee aan de strijd tegen klimaatverandering. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin duurzaamheid steeds meer op de voorgrond treedt.

Sociale Verantwoordelijkheid

Het installeren van zonnepanelen is ook een teken van sociale verantwoordelijkheid. Het toont aan dat je als individu of bedrijf bereid bent om te investeren in een duurzame toekomst. Dit kan inspirerend werken voor anderen in de gemeenschap, wat een kettingreactie van duurzame initiatieven kan veroorzaken.

Milieu-Impact

Naast het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, verminderen zonnepanelen ook de luchtvervuiling. Dit kan een positief effect hebben op de volksgezondheid, vooral in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een serieus probleem is. Schonere lucht betekent een gezondere leefomgeving voor iedereen.

Gemeenschapsvoordelen

Zonnepanelen kunnen ook gebruikt worden in gemeenschapsprojecten. Denk aan het voorzien van energie aan lokale scholen of gemeenschapscentra, wat bijdraagt aan de educatie over duurzame energie. Dit soort projecten versterkt de banden binnen de gemeenschap en bevordert een collectief bewustzijn over duurzaamheid.

Niet-Financiële Rendabiliteit

Hoewel de financiële voordelen van zonnepanelen belangrijk zijn, is de niet-financiële rendabiliteit minstens zo waardevol. Door te investeren in zonne-energie draag je bij aan een duurzamere en gezondere wereld. Dit aspect van ‘rendabiliteit’ is misschien moeilijker in cijfers uit te drukken, maar het is onmiskenbaar van groot belang voor de toekomst van onze planeet en samenleving.

Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?

Investeren in zonnepanelen is pas het begin. Om de maximale rendabiliteit uit je zonnepaneelsysteem te halen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan onderhoud, monitoring en optimalisatie. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Regelmatig Onderhoud

 • Reiniging: Zonnepanelen moeten regelmatig gereinigd worden om stof, bladeren en ander vuil te verwijderen dat de efficiëntie kan verminderen.
 • Inspectie: Laat je panelen jaarlijks inspecteren door een professional van ET-F om eventuele beschadigingen of technische problemen te identificeren.
  Neem vrijblijvend contact met ons op.

2. Optimalisatie van de Opstelling

 • Oriëntatie: Zorg ervoor dat je zonnepanelen optimaal gepositioneerd zijn om het meeste zonlicht op te vangen. Dit kan afhankelijk zijn van je geografische locatie. Laat een van onze experts voor jou vaststellen hoe je zonnepanelen het beste kunnen worden opgesteld.
 • Schaduwvermindering: Verwijder of snoei bomen en struiken die schaduw op je panelen kunnen werpen.

3. Gebruik van Energieopslag

 • Overweeg een Batterijsysteem: Door energie op te slaan wanneer de zon schijnt, kun je deze gebruiken tijdens piekuren of wanneer de zon niet schijnt.
 • Optimaliseer je Energieverbruik: Probeer energie-intensieve activiteiten te plannen wanneer je panelen de meeste energie produceren.
  Wil je meer weten over thuisbatterijen? Kijk bij ons blogbericht over de thuisbatterij.

4. Upgrades en Uitbreidingen

 • Blijf op de Hoogte van Nieuwe Technologieën: Technologische ontwikkelingen gaan snel. Overweeg om je systeem te upgraden of uit te breiden met nieuwere, efficiëntere panelen of componenten.
 • Voeg Slimme Energiebeheersystemen toe: Deze systemen kunnen helpen bij het optimaliseren van je energieverbruik en het maximaliseren van de opbrengst van je zonnepanelen. Sommige systemen maken het zelfs mogelijk dat de gegevens op afstand uitleesbaar zijn.

Een zonnepaneelsysteem is een slimme investering, maar het vereist aandacht en zorg om de maximale rendabiliteit te bereiken. Door deze praktische tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je systeem efficiënt blijft werken en een maximale energieopbrengst levert.

Hand houdt lamp met zonnepanelen en groen veld.

Conclusie

Hebben zonnepanelen nog zin na 2023? Het korte antwoord is: “Ja.”

Ondanks de veranderingen in de salderingsregeling en de aanpassingen in energieprijzen, blijven zonnepanelen een waardevolle investering, zowel financieel als ecologisch. Veel huishoudens laten zonnepanelen plaatsen.

Kijk naar het grotere plaatje

De afbouw van de salderingsregeling brengt onzekerheid met zich mee, maar het is belangrijk om het grotere plaatje te zien. De verlaging van de stroombelasting en de stijging van de gasprijzen maken investeren in zonnepanelen nog steeds financieel aantrekkelijk. Bovendien, met de opkomst van nieuwe technologieën zoals bifaciale zonnepanelen en energieopslagsystemen, is het potentieel voor energieopwekking en besparing groter dan ooit.

Er komt meer bij kijken dan enkel de installatie

Ten slotte, het maximaliseren van de rendabiliteit van zonnepanelen is niet alleen een kwestie van installeren en vergeten. Regelmatig onderhoud, optimalisatie van de opstelling, en slim energiebeheer zijn cruciaal om het meeste uit je investering te halen. Door proactief te zijn en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelensysteem optimaal presteert.

In 2024 zijn zonnepanelen dus niet alleen een slimme keuze voor je portemonnee, maar ook een stap in de richting van een duurzamere en gezondere planeet. Met de juiste aanpak en kennis, kun je genieten van de vele voordelen die zonne-energie te bieden heeft.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

jun 04 2024

Single split airco vs. multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...