Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Blog foto Laadpas

Het belang van een goed Keuzeproces

Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s wordt de keuze voor een geschikte laadpas steeds belangrijker. Een goede laadpas is onmisbaar voor iedere elektrische rijder.

Laadpassen zijn essentieel voor het opladen van elektrische auto’s bij publieke en openbare laadpunten in Nederland. Een laadpas is een soort sleutel om laadpalen te ontgrendelen. Je houdt de pas voor de scanner van de laadpaal en laadt dan de auto op.

Na afloop van de laadsessie registreert de laadpaal hoeveel elektriciteit er verbruikt is, wat dan in rekening wordt gebracht op de maandelijkse factuur van de laadpas aanbieder.

Dit artikel geeft je tips en tops met betrekking tot het uitkiezen van de beste laadpas. Het is namelijk niet alleen belangrijk hoe de laadpas werkt of welke laadpas aanbieders er zijn. Er moet met veel meer rekening worden gehouden.

Maar … waarmee? Dát lees je in dit blogbericht.

Het opladen van een grijze elektrische auto

Dit artikel in 30 seconden

  • Het keuzeproces is belangrijker dan de aanbieder. Focus niet alleen op de laadpas aanbieder. Het is belangrijk dat je een juist keuzeproces volgt. Zo eindig je met een pas die aansluit bij jouw behoeften, gebruikspatronen en budget.
  • De beste laadpas hangt af van hoe vaak je laadt, waar je reist (binnen- of buitenland) en ook het type voertuig dat je gebruikt. Overweeg ook zaken als:
    • Starttarief.
    • Beschikbaarheid van laadpalen (gebruik je een openbare of publieke laadpaal).
    • Wil je een laadpas met abonnement, of zonder? Betaal je liever per kWh of met vast tarief?
    • Wil je graag een gratis laadpas?
    • Wil je één laadpas voor binnen- en buitenland, of juist verschillende laadpassen?
  • Vergelijk de aanbieders. Overweeg de voor- en nadelen van verschillende aanbieders. We hebben er een paar voor je opgeschreven.
    • E-Flux
    • ANWB
    • MKB-Brandstof
    • Shell Recharge
    • Vandebron
    • Eneco
  • De ideale keuze hangt af van individuele behoeften, reispatronen en voertuigtype. Betaal je liever een vast tarief, of per kwh? Een zorgvuldige afweging van deze factoren leidt tot de beste keuze voor jou.

Focus op het keuzeproces, niet op de aanbieder

Bij het uitkiezen van een laadpas is het essentieel om je aandacht niet alleen te richten op de aanbieder. Ja, er bestaan allerlei aanbieders, maar ze zijn niet het enige wat uitmaakt. Belangrijker is het proces van kiezen zelf.

Het gaat erom een pas te vinden die perfect aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Elke aanbieder heeft zijn eigen kenmerken en voorwaarden die voor de ene bestuurder voordelig kunnen zijn, maar voor een ander minder aantrekkelijk.

Door je te focussen op het proces van kiezen, vergroot je de kans op een laadpas die niet alleen bij jouw budget past, maar ook bij jouw specifieke gebruikspatronen en behoeften.

Dus, je kijkt eerst wat jij nodig hebt. Daarna vergelijk je het pas met de aanbieders. Simpel, toch?

Opladen Elektrische SUV

Wat is de beste laadpas voor mij?

De keuze van je laadpas hangt sterk af van hoe vaak je jouw elektrische auto oplaadt. Gebruik je je auto dagelijks en heb je regelmatig een laadpaal nodig, dan kan een abonnement met lagere tarieven per kWh voordeliger zijn. Bij minder frequent gebruik, zoals wekelijks of maandelijks, is een laadpas zonder abonnement wellicht een betere optie. Hiervoor betaal je per laadsessie.

Naast de frequentie van gebruik moet je rekening houden met:

  1. Je soort reizen: reis je binnen Nederland, of ook erbuiten?
  2. Het type voertuig: niet iedere laadpas is geschikt voor ieder type elektrische auto.
  3. Het starttarief per laadsessie.
  4. Openbare vs. publieke laadpalen.

Tip: pak een papiertje en schrijf mee. Maak aantekeningen, zodat je op het einde een lijstje hebt. Op dit lijstje staat wat jij specifiek nodig hebt. Dit helpt je met het kiezen van de juiste aanbieder.

Soorten Reizen: Lokaal vs. Internationaal

Voor wie voornamelijk lokaal rijdt, is de dekking van de laadpas in Nederland het belangrijkst. Plan je echter regelmatig internationale reizen, dan is een laadpas met een goede Europese dekking essentieel. Controleer of de laadpas die je overweegt ook bruikbaar is in de landen die je wilt bezoeken.

Tip: Schrijf op in welke landen jij jouw laadpas nodig hebt. Is het alleen Nederland? Probeer dan ook een schatting te maken van de kilometers. Huis- werkverkeer, of reis je wel eens naar familie aan de andere kant van het land?

Type Voertuig: Compatibiliteit

Niet elke laadpas is geschikt voor elk type elektrische auto. Controleer of de laadpas compatibel is met jouw voertuigmodel. Dit is vooral belangrijk bij minder gangbare of nieuwere modellen.

Tip: Schrijf de voorwaarden van jouw elektrische auto op. Zo kun je straks aanbieders lekker afstrepen. Scheelt weer!

Starttarief per Laadsessie

Sommige laadpassen hanteren een starttarief per laadsessie. Dit is een vast bedrag dat je betaalt bij het begin van elke laadsessie, naast de kosten per kWh. Dit is met name een factor om rekening mee te houden als je kiest voor een laadpas zonder abonnement.

Kort gezegd, zelfs als je een abonnement hebt, betaal je vaak nog steeds voor het starttarief. Dit hangt af van de laadpas aanbieder, het abonnementstype en de laadlocatie, maar het is wel belangrijk om te onthouden. Zo sta je niet voor onverwachtse rekeningen.

Tip: Schrijf op of jij liever een laadpas zonder abonnement wilt, of eentje mét abonnement. Betaal je per laadsessie, of per maand? Kijk ook goed naar de laadpalen in jouw omgeving. Betaal je daar een starttarief voor?

De openbare laadpaal vs. de publieke laadpaal

De beschikbaarheid van openbare en publieke laadpalen is een ander cruciaal aspect. Controleer waar de laadpalen van jouw gekozen laadpas zich bevinden en of ze handig zijn voor jouw dagelijkse routes. Niet alle laadpassen bieden toegang tot hetzelfde netwerk van laadpalen, dus het is belangrijk om te weten waar je je auto op gaat laden.

Door al deze factoren in overweging te nemen, kun je een laadpas kiezen die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en rijgewoonten.

Je kent ze vast, de gele bogen aan de zijkant van de snelweg. Maar er zijn meer soorten publieke en openbare laadpalen.

Publiek en openbaar laden

Publiek laden kan bij iemand thuis, of op privéterrein. Heeft jouw kantoor niet toevallig publieke laadpalen bij de parkeerplekken staan? Dan is publiek laden misschien wel iets voor jou. Openbaar laden daarentegen kan bij steeds meer plekken, zoals aan de snelweg of autoweg.

Let op: Als je meer dan 10 keer per maand bij een openbare laadpaal laadt, is het waarschijnlijk voordeliger om een laadpas mét abonnement, dan zonder, te kiezen.

Tip: Schrijf op waar jij wilt laden. Is dit enkel op kantoor en thuis, of wil je ook bij de supermarkt laden? Woon je in Friesland, dan zijn er minder openbare laadpalen dan in Amsterdam. Houd hier rekening mee.

Laadstation in zonnige omgeving

Wat is belangrijk bij het kiezen van de beste laadpas?

Als je op je briefje kijkt, zul je de belangrijkste punten bij elkaar zien staan.

  1. Waar reis je?
  2. Wat heeft jouw auto nodig?
  3. Wil je een abonnement, of prepaid?
  4. Wil je per laadsessie betalen, of per maand?
  5. Welke laadpalen wil jij gebruiken, hebben ze een starttarief, of niet?

Er is niet één laadpas de beste laadpas. Soms heb je zelfs meerdere laadpassen nodig, bijvoorbeeld in het buitenland. Een laadpas zonder abonnement is niet beter, noch slechter dan een laadpas met abonnement. Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Je keuzeproces is daarom erg belangrijk.

Welke laadpas aanbieders zijn er?

Terwijl de aanbieders niet de grootste focus van dit blogbericht zijn, moeten ze ook niet worden overgeslagen. Een aantal van de meest bekende aanbieders bieden de volgende beste laadpassen met abonnement aan:

  1. De E-flux laadpas.
  2. De ANWB-laadpas.
  3. De MKB-brandstof laadpas.
  4. De Shell Recharge laadpas (NewMotion).
  5. De Vandebron laadpas.
  6. Eneco laadpas.

Nu je je lijstje voor je hebt liggen, kunnen we gaan vergelijken. Welke aanbieder past bij jouw specifieke wensen? Let goed op dat er niet één pas de beste laadpas is. De beste laadpassen in jouw situatie zijn niet de beste laadpassen in die van je buurvrouw.

De E-Flux laadpas

De E-Flux laadpas is een populaire keuze in Nederland. En dat is niet zonder reden, E-Flux heeft namelijk een van de grootste netwerken van laadstations. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa.

Waarom wel kiezen voor een E-Flux laadpas?

  • Als je veel in Europa rijdt. Met name ook in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.
  • Als je een gratis laadpas wilt bij je abonnement.
  • Als je niet met vaste tarieven wilt werken.

Wanneer kun je beter niet voor de E-Flux laadpas kiezen?

  • Als je er niet van houdt om vaste kWh tarieven te betalen.
  • Als je per direct wilt kunnen opzeggen (en niet per maand).
  • Als je er niet van houdt om met een app te werken.

De ANWB-laadpas

Ook de ANWB heeft een groot netwerk met meer dan 500.000 laadpunten in binnen- én buitenland. Je werkt via een ANWB-applicatie.

Waarom wel kiezen voor een ANWB-laadpas?

  • Meer dan 500.000 laadpunten in binnen- en buitenland.
  • Als je in heel Europa rijdt.
  • Als je veel in Duitsland werkt (de ANWB-laadpas doet het ook op Ladenetz).
  • Als je een gratis laadpas wilt bij je abonnement.
  • Als je met vaste tarieven voor alle laadpunten wilt werken.

Wanneer kun je beter niet voor de ANWB-laadpas kiezen?

  • Als je veel buiten Europa reist.
  • Als je er niet van houdt om met een app te werken.
  • Als je veel in Spanje, Frankrijk, Italië of Oostenrijk werkt. Hier moet je meerdere laadpassen voor aanvragen.

De MKB-brandstof laadpas

De MKB-brandstof laadpas is speciaal ontworpen voor zakelijke gebruikers, met name het midden- en kleinbedrijf. Deze pas is ideaal als je een bedrijf runt met meerdere voertuigen of als zelfstandige vaak onderweg bent.

Het biedt een handige manier om de brandstof- en laadkosten voor elektrische voertuigen te beheren.

Waarom wel kiezen voor een MKB-brandstof laadpas?

  • Als je een zakelijke gebruiker bent die kostenbeheer en administratieve vereenvoudiging belangrijk vindt.
  • Als je toegang wilt tot een breed netwerk van laadstations in Nederland.
  • Als je het fijn vindt met apps te werken.
  • Als je het belangrijk vindt op Groene Stroom te rijden.
  • Als je een gratis laadpas bij je abonnement wilt.

Wanneer kun je beter niet voor de MKB-brandstof laadpas kiezen?

  • Als je een particuliere gebruiker bent.
  • Als je zoekt naar de goedkoopste laadoptie voor incidenteel gebruik.
  • Als je buiten Nederland reist.
Opladen van een witte auto

De Shell Recharge laadpas

De Shell Recharge laadpas, voorheen bekend als NewMotion, biedt toegang tot een uitgebreid netwerk van laadstations in Europa. De Shell Recharge pas is ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn en behoefte hebben aan een betrouwbaar en uitgebreid laadnetwerk.

Gebruikers van Shell Recharge starten hun laadsessies via een app. Shell zelf zegt dat dit een gebruiksvriendelijke app is.

Zowel particulier, als zakelijke klanten kunnen de Shell Recharge pas gebruiken. De Shell laadpas biedt namelijk een uitgebreide dekking voor beiden.

Waarom wel kiezen voor een Shell Recharge laadpas?

  • Als je regelmatig door Europa reist en toegang wilt tot een groot netwerk van laadstations.
  • Als je ook een laadpaal koopt bij Eneco (ze zijn ook laadpaal aanbieder).
  • Als je je laadpaal zó in wilt stellen dat alleen jij er gebruik van kunt maken (of wie jij maar wilt).
  • Als je je laadgeschiedenis gemakkelijk wilt inzien.
  • Als je een gratis laadpas bij je abonnement wilt.

Wanneer kun je beter niet voor de Shell Recharge laadpas kiezen?

  • Als je eigenlijk alleen maar sporadisch wilt laden.
  • Als je niet één vast tarief per kWh wilt betalen. Shell rekent namelijk met starttarieven (dit kan zowel goedkoper, als duurder zijn).

De Vandebron laadpas

De laadpas van Vandebron biedt toegang tot een netwerk van laadstations in Nederland en Europa. Vandebron is vooral gericht op klanten die waarde hechten aan milieuvriendelijkheid.

Een uniek kenmerk is dat Vandebron zich inzet voor het gebruik van groene energie, wat aansluit bij hun algemene missie om de energiemarkt te verduurzamen. Dit maakt de Vandebron laadpas een aantrekkelijke keuze voor milieubewuste elektrische voertuiggebruikers.

Waarom wel kiezen voor de Vandebron laadpas?

  • Als je wilt kiezen tussen een laadpas of laaddruppel.
  • Als je ook energie bij Vandebron afneemt (en korting wilt).
  • Als je geen extra transactiekosten per laadsessie wilt betalen.

Wanneer kun je beter niet voor de Vandebron laadpas kiezen?

  • Als je goedkope energie belangrijker vindt dan groene energie.
  • Als je niet openstaat om per maand voor de kaart te betalen (geen gratis laadpas dus).
Laadpalen bij groot oplaadstation

De Eneco-laadpas

De Eneco laadpas biedt toegang tot een netwerk van laadpunten in Nederland en Europa. Het is een goede optie voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers van elektrische voertuigen.

Waarom wel kiezen voor de laadpas van Eneco?

  • Als je Eneco-klant bent en je elektriciteitsvoorziening wilt integreren met je laadbehoeften.
  • Als je geen starttarief wilt betalen bij opladen.
  • Als je werken met apps geen probleem vindt.

Wanneer kun je beter niet voor de laadpas van Eneco kiezen?

  • Als je de goedkoopste laadpas wilt.
  • Als je niet vooral bij Eneco laadpunten oplaadt. Niet-Eneco hebben een starttarief en hebben een hoger kWh tarief.
  • Als je niet via een app wilt werken. Deze moet je namelijk downloaden voor je de (gratis) laadpas aan kunt vragen.

Uiteraard zijn er nog meerdere goede laadpassen, zoals de bonnet laadpas of de laadpas van radius, maar we focussen ons in dit blogbericht niet op de verschillende aanbieders. Het keuzeproces is wat werkelijk van belang is.

Welke laadpas moet ik kiezen?

Het is je inmiddels vast en zeker duidelijk: er is niet één laadpas de beste. De keuze zit hem in meerdere factoren, die stuk voor stuk belangrijk zijn. Met een goede laadpas kun je lang op weg, maar de voorwaarden verschillen per laadpas. Heb je een hybride auto, dan tellen er andere voorwaarden dan voor een elektrische auto.

Variabele tarieven, maandelijkse kosten, voordelige tarieven of een abonnement met volledige dekking. Alles is van belang en moet goed worden uitgekozen.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...