Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Blog foto zonnepanelenb

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen. Deze geavanceerde panelen zijn in staat om zonlicht om te zetten in elektriciteit, terwijl ze tegelijkertijd licht doorlaten.

Deze nieuwe technologie is een grote stap vooruit. Het brengt nut en mooi ontwerp samen. De doorzichtige panelen laten zien hoe goed energie besparen en moderne bouwstijl samengaan.

Waar reguliere zonnepanelen esthetisch niet mooi waren, bieden transparante zonnepanelen nieuwe mogelijkheden. Ze openen de weg naar een nieuwe doelgroep en helpen ons om onze huizen op een slimme manier groener te maken.

Maar, als doorzichtige zonnepanelen net zo effectief zijn als de gekleurde varianten, waarom zijn er dan nu pas transparante zonnepanelen? Wat zijn de voordelen en nadelen van de transparante panelen? Welke zonnepanelen werken beter: de transparante, of traditionele zonnepanelen?

In dit artikel nemen we je aan de hand mee in de wereld van de zonnepanelen en hun recentste update.

Zonnepaneel die met schijnende zon energie probeert op te wekken

Dit artikel in 30 seconden:

  • Transparante zonnepanelen combineren duurzaamheid en esthetiek.Ze kunnen zelfs op ramen, of glazen kantoorgebouwen worden geplaatst. 
  • Ze zijn lichtdoorlatend, functioneel en smaakvol. 
  • Doorzichtige zonnepanelen zijn vergelijkbaar met glas. Transparante zonnepanelen zijn semi-doorzichtig.
  • Zonnepanelen zijn te verkrijgen in kleuren en bieden een esthetische, functionele energieoplossing.
  • Transparante panelen zijn minder efficiënt dan traditionele zonnepanelen, maar zien er mooier uit.
  • “Gewone” zonnepanelen blijven efficiënter in energieopwekking dan de gekleure, transparante en doorzichtige varianten. 
  • Transparante zonnepanelen spreken nieuwe doelgroepen aan. Ze vallen een stuk minder op en passen op meer verschillende soorten daken en andere oppervlaktes zoals glas.

Welke kleuren zonnepanelen zijn er nu?

We hebben inmiddels allerlei verschillende soorten zonnepanelen. Het huidige kleuraanbod is:

  • Traditionele zwartblauwe zonnepanelen
  • Gekleurde varianten, zoals groen, bruin en rood
  • Transparante en semi-transparante zonnepanelen

We zullen ze stuk voor stuk behandelen.

Alles over Doorzichtige Zonnepanelen

Doorzichtige zonnepanelen vertegenwoordigen een doorbraak in hoe we zonne-energie benutten. In essentie vangen deze panelen zonlicht op en zetten dit, via transparante zonnecellen, om in elektriciteit.

Dit gebeurt door het gebruik van organische materialen die specifiek lichtfrequenties absorberen terwijl andere doorlaten, wat hen hun semi-transparante eigenschappen geeft.

Het is deze eigenschap die transparante zonnepanelen niet alleen functioneel maakt, maar ook esthetisch aantrekkelijk voor toepassingen in glaspartijen van gebouwen of als onderdeel van creatieve architectonische ontwerpen.

De kern van hun werking ligt in de ingenieuze toepassing van dunne film technologie, die het mogelijk maakt om zonne-energie te oogsten zonder de transparantie te verliezen die we van glas verwachten.

Kortom, je kunt de doorzichtige zonnepanelen zelfs plaatsen op glazen daken of ramen. 

18 zonnepanelen op een dak van een huis om energie op te wekken

Alles over (Semi-)Transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen zijn bijna onzichtbare fotovoltaïsche cellen die geïntegreerd kunnen worden in glas en andere transparante materialen. Oftewel: Transparante zonnepanelen zijn bijna niet te zien en kunnen in glas en soortgelijke materialen worden ingebouwd.

Hoe worden transparante zonnepanelen gebruikt?

Ze kunnen worden toegepast in ramen, daken, of zelfs in de gevels van gebouwen, zonder de esthetische waarde te ondermijnen.

De transparante panelen maken gebruik van organische of anorganische materialen die licht absorberen en omzetten in elektriciteit.

Hoe werkt een transparant paneel?

Ze zijn uitgerust met een transparante luminescente zonnecollector die specifieke golflengten absorbeert en omleidt naar de randen van het glas. Daar worden ze omgezet in elektriciteit door conventionele fotovoltaïsche cellen.

Doorzichtige vs. Transparante zonnepanelen: Belangrijke verschillen

Het onderscheid tussen ’transparant’ en ‘doorzichtig’ is subtiel maar belangrijk. Zonnepanelen zijn namelijk in de doorzichtige en (semi-) transparante uitvoering te verkrijgen.

Transparante zonnepanelen laten licht door maar verspreiden het ook, wat een mate van doorzichtigheid geeft zonder volledige helderheid. Je kunt er dus niet goed doorheen kijken. Het lijkt niet op glas.

Doorzichtige zonnepanelen daarentegen bieden een helder doorzicht, vergelijkbaar met traditioneel glas.

Waar worden doorzichtige zonnepanelen gebruikt?

Deze panelen worden momenteel ontwikkeld om tegen (bijvoorbeeld) ramen, of glazen kantoorgebouwen geplaatst te worden. Dit zijn dus geen transparante zonnepanelen, maar volledig transparante panelen.

Dankzij doorschijnende zonnecellen transformeert de markt. Veel mensen zijn benieuwd naar de toekomst van de doorzichtige zonnepanelen en kijken uit naar het investeren in duurzame ramen.

Beide panelen zijn “transparant”

Beide zonnepanelen vallen onder de term “transparante zonnepanelen”. Als we het specifiek over heldere panelen hebben, gebruiken we echter de term “doorzichtige zonnepanelen”.

Alles over gekleurde zonnepanelen

Gekleurde zonnepanelen passen beter bij de kleur van je dakpannen. Ze brengen een palet aan mogelijkheden naar het landschap van hernieuwbare energie. Ze zijn beschikbaar in diverse tinten en bieden een smaakvolle oplossing zonder in te leveren op functionaliteit.

Waar traditionele zonnepanelen bekendstaan om hun kenmerkende blauwzwarte kleur, bieden gekleurde varianten een harmonieus alternatief dat zich naadloos voegt naar het ontwerp van gebouwen en omgevingen.

De verschillende kleuren voor zonnepanelen

De panelen zijn in de volgende kleuren te verkrijgen:

  1. Bruin
  2. Groen
  3. Rood
  4. Blauw
  5. Zwart

Ze laten bouwers en woningeigenaren toe om zuinigheid met design te mixen, waardoor een mooie en praktische groene energiekeuze ontstaat.

De voordelen van de gekleurde en transparante zonnepanelen

De esthetische voordelen van zowel gekleurde als transparante zonnepanelen zijn onmiskenbaar.

  1. (Semi-) Transparante zonnepanelen bieden een moderne uitstraling en kunnen volledig geïntegreerd worden in de gevels van gebouwen, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn.
  2. Volledig transparante zonnepanelen gaan nog een stap verder, ze creëren een kristalheldere interface die de traditionele uitstraling van glas behoudt.
  3. Lichtdoorlatende zonnepanelen bieden daarnaast een zachte, natuurlijke verlichting binnenin, terwijl ze tegelijkertijd energie opwekken.

Deze kenmerken maken ze tot een ideale keuze voor toepassing in innovatieve bouwkundige ontwerpen, waarbij ze bijdragen aan een esthetisch aangename en energie-efficiënte omgeving.

Een rij zonnepanelen op een zonnepark

Afwegingen tussen transparante en traditionele zonnepanelen

Bij de afweging tussen transparante en traditionele zonnepanelen, spelen esthetische voordelen en naadloze integratie een grote rol.

Het esthetische voordeel van een transparant zonnepaneel

Transparante zonnepanelen voegen een modern element toe aan gebouwen, maar ze hebben over het algemeen een lagere energieopbrengst dan hun gekleurde tegenhangers. Ze vangen namelijk minder zonlicht op, omdat ze deels doorschijnend zijn.

Transparante panelen zijn goedkoper, maar minder efficiënt

Dunne film panelen, die vaak gebruikt worden in transparante panelen, zijn goedkoper te produceren, maar leveren minder energie per vierkante meter.

Deze lagere efficiëntie betekent dat de initiële investering hoger kan zijn en de terugverdientijd (ROI) langer, afhankelijk van de energiebehoefte en de beschikbare installatieruimte.

Traditionele zonnepanelen zijn efficiënter dan transparante zonnepanelen

Traditionele zonnepanelen blijven de overhand houden qua efficiëntie in het omzetten van zonlicht in opgewekte elektriciteit.

De keuze hangt af van de prioriteiten van de consument: prioriteren ze design boven efficiëntie of is de energieoutput de belangrijkste factor?

Milieu-impact van (transparante) zonnepanelen

De positieve milieu-impact van transparante zonnepanelen is aanzienlijk, vooral als het gaat om de reductie van de koolstofvoetafdruk van gebouwen.

Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals de zon, verkleinen deze panelen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en stimuleren ze groen wonen.

Transparante zonnepanelen openen de deur voor een nieuwe doelgroep

Uiteraard is deze impact hetzelfde voor gekleurde en traditionele zonnepanelen. Toch zullen de transparante en doorzichtige zonnepanelen de route naar het opwekken van zonne-energie voor consumenten zijn.

Om een voorbeeld te noemen, als een huiseigenaar het niet mooi vindt staan om grote, blauwzwarte panelen op zijn nieuwe dak te zetten, kan een transparant zonnepaneel hem of haar wél overtuigen. Zo wordt het dak energie-efficiënt, terwijl het toch esthetisch mooi blijft.

Langetermijnvoordelen van zonnepanelen

De langetermijnvoordelen, zoals vermindering van emissies en bijdragen aan een duurzamere toekomst, maken (transparante)zonnepanelen een belangrijke overweging in moderne bouwprojecten.

Prijs en beschikbaarheid van doorzichtige en transparante zonnepanelen

De markt voor (dunne film)zonnepanelen evolueert constant, met een divers aanbod aan prijspunten en beschikbaarheid.

Transparante zonnepanelen, met name de varianten met dunne film panelen, nemen een unieke plaats in binnen deze markt.

Hoewel transparante panelen vaak als duurder worden beschouwd vanwege hun geavanceerde esthetiek en technologie, worden ze steeds toegankelijker voor de gemiddelde consument. Toch moet niet worden onderschat dat glas duur is, met name hoogrendement isolatieglas.

De prijsklasse varieert en is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder efficiëntie, grootte en esthetische kwaliteiten. Het vergelijken van deze prijzen met die van traditionele panelen of andere hernieuwbare energieopties geeft consumenten een beter inzicht in de totale kosten op lange termijn.

Gekleurde, doorzichtige en transparante zonnepanelen bij Energie Techniek Friesland

Energie Techniek Friesland is gespecialiseerd in het plaatsen van allerlei soorten zonnepanelen. Wil je graag gekleurde, of juist transparante zonnepanelen en ben je benieuwd naar de prijs? Neem vrijblijvend contact op met onze professionals. We sturen je graag een offerte, of beantwoorden vragen die je nog hebt na het lezen van dit artikel.

Een rij zonnepanelen in een berg gebied

De toekomst van de doorzichtige en transparante zonnepanelen

De toekomst van transparante zonnepaneeltechnologie ziet er veelbelovend uit, met tal van potentiële innovaties die aan de horizon gloren.

De focus ligt op het verhogen van de energie-efficiëntie en het verlagen van productiekosten, wat zou kunnen leiden tot bredere toepassing en integratie in stedelijke en residentiële omgevingen.

Verwacht wordt dat transparante (en met name doorzichtige) zonnepanelen een belangrijke rol zullen spelen, vooral in slimme ramen die licht doorlaten en tegelijkertijd energie opwekken.

Onderzoekers zijn ook bezig met het verbeteren van de duurzaamheid en levensduur van de (dunne film) transparante zonnepanelen om ze een nog aantrekkelijkere optie voor duurzame energieoplossingen te maken.

Tot slot

Gekleurde, doorzichtige en transparante zonnepanelen vertegenwoordigen een spannende combinatie van esthetiek en functionaliteit in het streven naar duurzaam wonen.

Deze innovatieve oplossingen beloven niet alleen een visueel aantrekkelijke manier om zonne-energie te benutten, maar ook een stap voorwaarts in architecturale vrijheid en energie-efficiëntie.

Doorzichtige zonnepanelen in het bijzonder openen nieuwe mogelijkheden voor integratie in bestaande en nieuwe bouwprojecten.

We kunnen uitkijken naar hoe deze technologieën zich zullen ontwikkelen, en hoe ze de manier waarop we denken over energieopwekking en – consumptie in onze leefomgeving kunnen transformeren.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...