Voor- en nadelen van infrarood verwarming

blog foto voor en nadelen Infrarood

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen

Ervaar de toekomst van woningverwarming met Infraroodverwarming. Efficiënt en energiebewust. Infrarood verwarmt objecten en mensen direct. Dit is anders dan de standaardverwarming. Standaardverwarming verwarmt de hele ruimte. Infrarood is hierdoor energiezuiniger. Het staat bekend om zijn lage kosten. Ook heeft het een kleinere ecologische impact. 

Ontdek in dit artikel het succes van infrarood. De plus- en minpunten, en de populariteit. 

Infraroodverwarmer aan plafond, industrieel ontwerp.

Dit artikel in 30 seconden:

 • Infraroodverwarming is in opkomst omdat je dankzij de infrarood van het gas afkomt. Het verwarmt direct. Dit is anders dan bij conventionele verwarming.
 • Het is (veel) goedkoper dan verwarmen met gas en daardoor ook nog eens beter voor het milieu. Hierdoor is het aantrekkelijk voor milieubewuste gebruikers.
 • Er is geen luchtcirculatie nodig. Hierdoor heb je minder last van stof in huis.
 • Infraroodverwarming heeft ook nadelen. Het leidt tot hogere elektriciteitskosten en vereist nauwkeurige plaatsing. 
 • Er zijn er meer voordelen dan nadelen. Het biedt gezondheidsvoordelen (bijvoorbeeld: verminderde spierspanning), het is mooi weg te werken in de achtergrond en het warmt snel op. 
 • Infrarood verwarming heeft een lange levensduur en weinig tot geen onderhoud nodig. Het combineert goed met zonne-energie voor extra besparingen.

Voordelen infrarood verwarming

Infrarood verwarming heeft veel voordelen:

 1. Energieverbruik verlagen, efficiëntie verhogen
 2. Warmte wordt direct overgebracht (snelle, voelbare warmte)
 3. Infrarood verwarming gebruikt elektriciteit en geen gas
 4. Geen luchtcirculatie vereist als je infraroodpanelen gebruikt
 5. Comfort en energiebesparing gaan hand in hand

Infrarood verwarmen staat bekend om zijn vermogen om energieverbruik te verlagen en efficiëntie te verhogen. Infrarood panelen brengen warmte direct over naar objecten en personen, zonder lucht op te warmen. 

Infrarood verwarming, oftewel IR-verwarming, is een vorm van elektrische verwarming. Het gebruikt elektriciteit om infraroodstralen te produceren die volledige verwarming bieden en een korte opwarmtijd. 

Dit is in tegenstelling tot conventionele elektrische verwarmingssystemen die de lucht verwarmen. Denk hierbij aan elektrische vloerverwarming en radiatoren.

Daarom worden IR-panelen gebruikt als een slimme oplossing voor zowel woon- als werkruimtes, waarbij comfort en energiebesparing hand-in-hand gaan.

Nadelen van infrarood verwarming

Er zijn ook nadelen van infrarood verwarming:

 1. Hogere elektriciteitsrekening (in tegenstelling tot gas).
 2. Vereist een strategische plaatsing en nauwkeurige berekening van de capaciteit.
 3. Het moet door een professional worden gedaan. 
 4. Infrarood verwarming is niet altijd geschikt.

Een van de nadelen van infrarood verwarming is de toename van de elektriciteitsrekening. Infrarood verwarming gebruikt elektriciteit om infraroodstralen te produceren die objecten, oppervlakken en personen direct verwarmen. De totale rekening zal lager zijn, omdat je minder gas verbruikt. Gas is veel duurder dan stroom. 

Daarnaast vereist infrarood verwarming een strategische plaatsing en een nauwkeurige berekening van de capaciteit om optimaal te functioneren. Zonder een goed ontwerp valt de efficiëntie van het systeem tegen.

Moderne staande infraroodverwarming, aangeschakeld, neutrale achtergrond.

Onderbelichte voordelen infrarood verwarming

Infraroodpanelen hebben onderbelichte voordelen die vaak over het hoofd worden gezien:

 1. Stralingswarmte kan de lichamelijke gezondheid helpen
 2. Snelle opwarmtijd
 3. Goed te combineren met groene stroom
 4. Verbetering van de luchtkwaliteit
 5. Geen lelijke radiatoren en leidingen in zicht

Infrarood panelen verwarmen niet alleen het huis

Infrarood stralingswarmte kan gespannen spieren ontspannen en de bloedsomloop bevorderen.

Daarnaast bieden ze een smaakvolle flexibiliteit; ze kunnen onopvallend geïntegreerd worden in een ruimte. 

Een ander groot voordeel is de snelle opwarmtijd. Hierdoor hoef je nooit lang te wachten tot een hele ruimte is opgewarmd.

Deze technologie is bovendien goed te combineren met groene stroom, wat bijdraagt aan een duurzaam energiegebruik.

Een bijkomend voordeel is dat IR-panelen geen stofcirculatie veroorzaken, wat voordelig is voor de luchtkwaliteit binnen. Dit is met name belangrijk voor mensen met allergieën, zoals huisstofmijt.

Onderbelichte nadelen van infraroodverwarming

Ondanks de populariteit van infrarood verwarmingssystemen, zijn er onderbelichte nadelen die overwogen moeten worden:

 1. Kans op oververhitting bij onjuist gebruik
 2. Na uitschakelen verdwijnt de warmte snel
 3. Hogere installatiekosten

Een risico is oververhitting bij onjuist gebruik van de panelen. Ze moeten goed worden afgesteld voor een aangename temperatuur.

Na uitschakeling verdwijnt de warmte van een infrarood paneel snel, wat minder comfortabel is.

Denk ook aan installatiekosten. Het aan het plafond bevestigen van IR-panelen kan onverwachte extra kosten meebrengen.

Is infraroodverwarming goedkoper of duurder dan traditionele verwarmingssystemen?

Infrarood verwarming is in bepaalde omstandigheden goedkoper dan traditionele verwarmingssystemen. Het hangt af van verschillende factoren:

 1. Isolatie van de ruimte: In goed geïsoleerde ruimtes is infrarood verwarmen efficiënter, omdat het objecten en personen direct verwarmt.
 2. De grootte van de ruimte: Voor kleinere ruimtes of specifieke zones is infrarood verwarmen kosteneffectiever dan het verwarmen van een hele woning.
 3. Energiebron: Als infrarood wordt gecombineerd met groene stroom of zonnepanelen, kunnen de gebruikskosten lager uitvallen.
 4. Verwarmingsgewoonten: Infraroodverwarming is voordeliger als het alleen wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is. Het warmt namelijk snel op.

Traditionele gasverwarming kan goedkoper zijn, als gas minder kost dan elektriciteit. Momenteel is dit niet aan de orde. Elektrisch verwarmen is nu – en in de verwachte toekomst – de norm.

Laat ET-F een kosten-batenanalyse voor je maken

Het is daarom belangrijk om een kosten-batenanalyse te maken gebaseerd op de specifieke omstandigheden en verwarmingsbehoeften. Ben je benieuwd naar de prijzen en/of infraroodverwarming geschikt is voor jouw huis en jouw behoeften? Neem vrijblijvend contact op met onze experts van Energie Techniek Friesland. We helpen je graag.

Vergelijking met andere verwarmingssystemen

Infraroodverwarming onderscheidt zich sterk van traditionele verwarmingssystemen zoals centrale verwarming en elektrische kachels. Centrale verwarming, meestal via een cv-ketel, verspreidt warmte door radiatoren en vereist goede isolatie en luchtcirculatie.

Elektrische verwarming daarentegen verwarmt de lucht direct en is vaak minder energie-efficiënt dan infrarood.

Close-up van gloeiende elementen van infraroodverwarmer.

Kosten op lange termijn

Bij het overwegen van infraroodverwarming zijn de lange termijn kosten een cruciaal aspect. Deze kosten strekken zich uit verder dan de maandelijkse elektriciteitsrekening; ze omvatten onderhoud en levensduur van het systeem.

Infrarood panelen staan bekend om hun duurzaamheid en lage onderhoudsvereisten, wat bijdraagt aan kostenbesparingen over de jaren.

Combineer infrarood met groene energie voor kostenvermindering

Infrarood verwarming met groene energie, zoals zonne-energie, kan de kosten flink verlagen. Infrarood is milieuvriendelijker dan cv-ketels, die onderhoud nodig hebben en vaak op fossiele brandstoffen draaien. Het is dus belangrijk om deze langetermijnkosten mee te nemen in de overweging voor een verwarmingssysteem.

Milieu-impact

Infraroodverwarming, gecombineerd met groene energie, is een duurzame keuze met bijna 100% efficiëntie. Hierdoor gaat er weinig energie verloren.

Infraroodverwarming combineert goed met groene energie

Wanneer infraroodverwarming draait op groene energie, zoals zonne- of windenergie, wordt de milieu-impact aanzienlijk verminderd. Dit resulteert in een verwarmingssysteem dat niet alleen energiezuinig is, maar ook de CO2-voetafdruk verkleint.

Infraroodverwarming vermijdt fossiele brandstoffen en verlaagt de energiebehoefte, ideaal voor duurzame, nieuwe of gerenoveerde woningen.

Mythes en misvattingen over infrarood panelen

Rondom infraroodverwarming hangen mythes die opheldering nodig hebben. Sommigen denken dat traditionele verwarming, zoals een hr-ketel of centrale verwarming, altijd beter presteert. Infraroodverwarming biedt daarentegen directe warmte zonder de lange opwarmtijd die centrale systemen vaak nodig hebben.

Infrarood verwarmingspanelen kosten niet altijd meer dan traditionele systemen

Er is ook het misverstand dat infraroodverwarming meer kost dan traditionele systemen. In goed geïsoleerde ruimtes of met zonne-energie bespaart infraroodverwarming juist kosten. Je hebt soms ook niet meer dan slechts één infrarood paneel nodig.

Deze technologie is niet enkel een aanvulling op bestaande systemen. Het is ook een volwaardig hoofdsysteem. Hiervoor moet het wel correct toegepast zijn. Het is dus essentieel om je te verdiepen in de feiten.

Technologische innovaties

Infrarood verwarming is sterk verbeterd en daardoor steeds populairder geworden. De nieuwste infrarood panelen zijn slimmer en efficiënter. Dit komt door hun geïntegreerde thermostaten en IoT-connectiviteit.

Een IoT connectiviteit is een netwerk van fysieke objecten (‘dingen’) die zijn uitgerust met sensoren, software en andere technologieën. Ze hebben als doel om gegevens uit te wisselen met andere apparaten en systemen via het internet. Hierdoor zijn ze op afstand bestuurbaar via apps. Dit verhoogt het gebruiksgemak en de energie-efficiëntie aanzienlijk.

Daarnaast zijn er innovaties in de materiaalkeuze en – design, die infrarood verwarmingselementen niet alleen functioneel maken maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze kunnen discreet in elk interieur worden geïntegreerd.

Door deze technologische innovaties worden infrarood panelen een steeds slimmere keuze voor zowel particulieren als bedrijven die op zoek zijn naar efficiënte, moderne verwarmingsoplossingen.

Regelgeving en subsidies

Wanneer je overweegt om infraroodverwarming te installeren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving en beschikbare subsidies.

In vele regio’s worden initiatieven ondersteund die het gebruik van groene energie en duurzame verwarmingsoplossingen stimuleren. Infrarood verwarming is efficiënt en kan op groene stroom draaien, wat voordelig is.

Gemeentes bieden vaak financiële prikkels om de transitie naar duurzamere energiebronnen te versnellen. Het is aan te raden om lokale milieu-initiatieven en energiebesparende subsidieprogramma’s te raadplegen voor actuele informatie.

Infraroodverwarmer aan plafond in donker verlichte ruimte.

Het installatieproces van Infrarood verwarming

Het installatieproces van infraroodverwarming is relatief eenvoudig, waardoor het mogelijk is de installatie zelf te doen.

Het is van belang om:

 1. De juiste locatie te kiezen
 2. Dat ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet
 3. Dat er voldoende isolatie is om de efficiëntie te optimaliseren

Wil je optimaal effect uit je panelen halen, dan is het aan te raden een professional in te huren. 

Experts:

 • Weten de beste plekken voor infraroodverwarming
 • Weten hoe de panelen correct aangesloten moeten worden op het elektriciteitsnet
 • Garanderen een veilige installatie
 • Zorgen dat de panelen efficiënt werken en naadloos integreren in je interieur
 • Voorkomen dat je toch nog koud wordt als je lekker op de bank zit

Conclusie

Infrarood panelen zijn een moderne, energiezuinige verwarmingsoplossing. Ze geven direct warmte zonder lucht te verplaatsen en zien er goed uit in je interieur.

Veel huishoudens stappen over op elektrische verwarming voor een snellere opwarming van hun ruimtes. Maar, hogere elektriciteitskosten en de noodzaak van zorgvuldige plaatsing zijn overwegingen die niet over het hoofd gezien mogen worden.

Heb je last van je spieren? Dan biedt de stralingswarmte van infrarood panelen therapeutische verlichting. Deze panelen zijn bijzonder geschikt voor gerichte verwarming, bijvoorbeeld in een thuiskantoor of overdekte buitenruimte. Voor algemene verwarming is een combinatie met andere systemen raadzaam.

Potentiële gebruikers moeten de behoeften van hun ruimte en de voor- en nadelen van infraroodverwarming afwegen, rekening houdend met comfort en lange termijn kosten.

Veelgestelde vragen over Infrarood verwarming

Is infraroodverwarming duur in gebruik?

Infraroodpanelen verbruiken minder energie dan traditionele verwarmers. Ze zijn goedkoper in gebruik. De kosten voor de installatiewerkzaamheden kunnen wel hoger liggen. Op lange termijn kunnen deze kosten worden gecompenseerd door de lagere operationele kosten en energieverbruik.

Kan infraroodverwarming een huis volledig verwarmen?

Ja. Als het correct is geïnstalleerd kan infrarood een huis verwarmen. Infraroodpanelen leveren directe warmte, die objecten en personen in de kamer verwarmt. Voor optimale efficiëntie is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is en dat de panelen strategisch zijn geplaatst.

Wat is de levensduur van een infrarood paneel?

Infraroodpanelen gaan lang mee, vaak tot 20 jaar. Ze vereisen minimaal onderhoud, omdat er geen bewegende delen zijn die slijten. Dit maakt ze een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor de lange termijn.

Is infraroodverwarming geschikt voor elke kamer?

Infraroodverwarming kan in principe in elke kamer van een huis worden gebruikt. Ze zijn bijzonder effectief in goed geïsoleerde ruimtes, omdat infraroodwarmte direct objecten en mensen verwarmt, in plaats van de lucht. Dit kan leiden tot een efficiëntere verwarming en een comfortabeler binnenklimaat.

Hoe onderhoud ik mijn infrarood paneel?

Het onderhoud van infraroodpanelen is relatief eenvoudig. Het belangrijkste is om ze stofvrij te houden, wat kan worden gedaan met een droge doek of een licht vochtige doek. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen. Omdat er geen bewegende delen of filters zijn, is er weinig ander onderhoud nodig.

Hoe combineer ik infraroodverwarming met zonnepanelen?

Infraroodverwarming kan uitstekend worden gecombineerd met zonnepanelen. Deze combinatie is bijzonder duurzaam en kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Zonnepanelen kunnen de elektriciteit leveren die nodig is voor de infraroodpanelen. Dit is een milieuvriendelijke optie die gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

jun 04 2024

Single split airco vs. multi split airco: wat is het verschil?

In het buitenland zijn airco's al lang een standaard. Je kent ze vast van de hotelkamer in...
Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...