Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Blog foto warmtepompboiler

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over verwarming. Stel je een wereld voor waarin je huis verwarmen én koelen niet alleen energiezuinig is, maar ook vriendelijk voor je portemonnee.

Warmtepompen zijn niet zomaar een trend. Ze zijn een revolutie. In een wereld waar energieprijzen stijgen en het klimaat kwetsbaar is, bieden ze een duurzame oplossing tijdens de koude winterdagen.

Misschien vraag je je af hoe warmtepompen en -boilers eigenlijk werken. Geen zorgen, je hoeft geen ingenieur te zijn om de basis te begrijpen. In simpele termen gebruiken ze warmte uit de omgeving—zoals de lucht of de grond—om je huis te verwarmen of te koelen.

Van de magie achter de compressor tot de verschillende soorten en hun prijzen. In dit blogartikel duiken we dieper in deze verwarmingsrevolutie.

Dit artikel in 30 seconden:

  • Warmtepompen en warmtepompboilers zijn een duurzame revolutie voor de huisverwarming. Ze verwarmen je huis en verbruiken minder gas dan de traditionele ketels. 
  • Warmtepompen en warmtepompboilers onttrekken warmte uit een bron en verhogen deze temperatuur via een koelcyclus om je huis of water te verwarmen.
  • Wat past bij jou, een warmtepomp of een warmtepompboiler? Heb je behoefte aan ruimteverwarming, of warm water? Wat past bij jouw budget?
  • Warmtepompboilers zijn specifiek voor waterverwarming.
  • Er zijn vier hoofdtypeswarmtepompen:
    • Lucht/lucht warmtepomp
    • Lucht/water warmtepomp
    • Water/water warmtepomp
    • Grond/water warmtepomp
  • Hybride opties combineren warmtepompen met CV- of HR-ketels (centrale verwarmingsketel, of hoger rendementsketel)
  • Warmtepompen en warmtepompboilers zijn in allerlei prijzen te verkrijgen, van €1.000 tot €25.000. Goedkoop is niet altijd het efficiëntst. Kies wat in jouw situatie het beste werkt.
Warmtepomp vanaf binnen

Dit is hoe een Warmtepomp werkt

Een warmtepomp lijkt in eerste instantie misschien een ingewikkeld apparaat, maar het principe is simpel. Het haalt warmte uit natuurlijke bronnen – zoals de buitenlucht, bodemwater, of de aardbodem – zelfs wanneer de buitenlucht koud aanvoelt. Dit is mogelijk door het natuurkundige proces waarbij een vloeistof warmte opneemt bij verdamping en afgeeft bij condensatie.

In het hart van de warmtepomp circuleert een koelvloeistof die deze warmte absorbeert bij een lage temperatuur en vervolgens naar een compressor gaat. Hier wordt de druk verhoogd, wat leidt tot een hogere temperatuur van de koelvloeistof. Vervolgens wordt deze verhoogde temperatuur overgebracht op het verwarmingssysteem van je huis of op het water in een boiler.

Ze worden vaak gebruikt in combinatie met andere energiebronnen zoals zonne-energie om een nog efficiënter systeem te creëren.

Belangrijke onderdelen van een warmtepomp

De kern van een warmtepomp wordt gevormd door twee essentiële onderdelen: de compressor en de warmtewisselaar. Elk speelt een unieke en cruciale rol in het verwarmingsproces.

De compressor

Dit is het krachtcentrum van de warmtepomp. Het functioneert als een groot hart dat het koelmiddel, vaak een gas of vloeistof met lage kookpunten, door het systeem pompt. 

De compressor doet meer dan alleen verplaatsen; het verhoogt de druk van het koelmiddel. Door deze compressie stijgt de temperatuur van het koelmiddel aanzienlijk als gevolg van de natuurkundige gaswetten.

De warmtewisselaar

Er zijn doorgaans twee warmtewisselaars betrokken bij het proces: een aan de bronkant en een aan de afgiftekant. 

Aan de bronkant onttrekt een warmtewisselaar warmte uit de omgeving (lucht, water, grond) en geeft deze over aan het koelmiddel. 

Het koelmiddel, nu in gasvorm en op hogere temperatuur door de compressor, stroomt vervolgens naar de warmtewisselaar aan de afgiftekant (ook wel condensor genoemd). 

Hier condenseert het gas wanneer het zijn warmte afgeeft aan het water of lucht in het verwarmingssysteem van het gebouw.

Hoe werken de warmtewisselaar en de compressor samen?

Deze overdracht van warmte is een gesloten cyclus; na het afgeven van de warmte koelt het koelmiddel af en condenseert het terug naar een vloeibare staat. Een expansieventiel verlaagt vervolgens de druk, waardoor het koelmiddel afkoelt en het proces opnieuw kan beginnen.

Door dit geraffineerde samenspel van compressie en warmteoverdracht kan een warmtepomp efficiënt functioneren, zelfs bij koude buitentemperaturen, en biedt het een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Het is een goed voorbeeld van hoe moderne techniek thermodynamische principes kan toepassen voor duurzame woon- en werkomgevingen.

Welke soorten all-electric warmtepompen zijn er?

De warmtepompen die we hier beschrijven zijn all-electric. Dat wil zeggen dat het enkel elektriciteit gebruikt en de cv-ketel vervangt. Het werkt dus zonder gas te verbruiken

Wil je een energiezuinig alternatief dat je geleidelijk van het gas helpt af te stappen, kies dan voor een hybride warmtepomp. Hierover meer verderop in het artikel.

In Nederland maken we gebruik van vier soorten warmtepompen (dus, all-electric en exclusief de hybride warmtepomp).

De vier soorten (all-electric) warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  1. Lucht/water: Geschikt voor vloerverwarming en bestaande radiatoren.
  2. Water/water: Ideaal voor locaties met een waterbron in de buurt.
  3. Lucht/lucht: Ideaal voor snelle ruimteverwarming.
  4. Grond/water: Zeer efficiënt, maar ook duurder in aanschaf.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Lucht/water warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht, met behulp van een buitenunit. Dit kunnen ze ook als het buiten vriest. Er zijn twee varianten:

  1. De lucht/water warmtepomp met monoblock-uitvoering. In een monoblock warmtepomp bevinden alle onderdelen die met het koudemiddel werken zich in de externe unit. De buitenlucht warmte wordt getransformeerd en via de condensor doorgestuurd naar de leiding die de buiten- en binnenunits koppelt.
  2. De lucht/water warmtepomp met SPLIT-uitvoering. Bij deze versie warmtepomp stroomt het koudemiddel via een buis van de buiten- naar de binnenunit. De binnenunit bevat de condensor, terwijl de compressor, verdamper en het expansieventiel zich in de buitenunit bevinden.

Wanneer kies je voor een lucht/water warmtepomp met monoblock uitvoering en wanneer voor één met SPLIT-uitvoering?

In het kort kun je de pompen als volgt onderscheiden van elkaar:

De warmtepomp met monoblock-uitvoering:

  • Installatie: De installatie van een monoblock warmtepomp is eenvoudiger, omdat er geen koeltechnieker nodig is. Alle componenten zitten in één eenheid buiten het huis.
  • Onderhoud: Het onderhoud is vaak minder complex door de enkelvoudige unit.
  • Ruimte: Deze unit neemt minder ruimte in dan de warmtepomp met SPLIT-uitvoering. Dit komt doordat er geen binnenunit nodig is. 
  • Klimaat: De warmtepomp met monoblock-uitvoering is minder effectief bij extreem lage temperaturen. Het wordt niet aangeraden voor zeer koude klimaten.

De warmtepomp met SPLIT-uitvoering:

  • Efficiëntie: Kan efficiënter zijn dan de monoblock-uitvoering, vooral bij lagere buitentemperaturen.
  • Geluid: De binnenunit produceert minder geluid buitenshuis, waardoor het beter geschikt is voor dichtbevolkte gebieden, zoals steden.
  • Installatie: De installatie vereist een koeltechnieker om de buitenunit met de binnenunit te verbinden.
  • Flexibiliteit: De binnenunit kan handiger geplaatst worden, weg van leefruimtes.

Hoe werkt een water/water warmtepomp?

Water/water warmtepompen onttrekken warmte uit de aardbodem. Dit doen ze via een open, of gesloten bron. Deze bronnen zijn vaak verticale slangen.

Een water/water warmtepomp kan ook warmte via panelen op het dak, of de gevel van een gebouw onttrekken.

Water/water warmtepompen worden vaak gebruikt als er een geschikte waterbron nabij is, zoals grondwater van goede kwaliteit. 

Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp?

Zoals de naam al zegt, werkt een lucht/lucht warmtepomp door warmte uit de lucht te trekken. De warmtepomp ziet er hierdoor ook meer uit als een airconditioninginstallatie.

De warmtepomp onttrekt de warmte uit de buitenlucht, niet uit de binnenlucht.

Je kunt deze warmtepomp vaak ook gebruiken als airconditioning. Met de huidige klimaatverandering wordt het hebben van een goede airco steeds aantrekkelijker, zelfs in Nederland. 

Heb jij interesse in de aanschaf van een airconditioning? Energie Techniek Friesland helpt je graag.

Warmtepomp vanaf buiten die aangesloten staat op binnen

Het bekende nadeel van een lucht warmtepomp

Er is één bekend nadeel aan de lucht/lucht warmtepomp en dat is dat er een constante luchtstroom zal plaatsvinden die kan worden ervaren als tocht.

Hoe werkt een grond/water warmtepomp?

Een grond/water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De grond is warm door zowel de hitte van de magma, diep binnenin de aarde, als de zonnestralen die op de aarde schijnen.

Deze warmtepomp gebruikt een compressor, verdamper en condensor, die de temperatuur helpen stijgen. Dit is nodig, omdat de geothermische warmte zelf (nog) niet warm genoeg is om een huis te verwarmen. Deze onderdelen zorgen ervoor dat het wel de juiste temperatuur krijgt. 

Welke warmtepomp is voor mijn woning geschikt?

Wil je een warmtepomp kopen? We zullen je in het kort over iedere warmtepomp vertellen wat juist deze warmtepomp een goede keuze maakt.

Blijf bewust voordat je een warmtepomp aanschaft dat de juiste keuze per situatie verschilt. Vraag advies van een professional van ET-F om de juiste keuze te maken.

  1. De Grond-water warmtepomp is erg efficiënt, maar duur in installatie.
  2. De Lucht-water warmtepomp is veelzijdig en makkelijk te installeren.
  3. De Hybride warmtepomp combineert meerdere energiebronnen, maar kan complex zijn.
  4. De Lucht-lucht warmtepomp is goed voor ruimteverwarming en -koeling.
  5. De Water-water warmtepomp werkt zeer efficiënt. Ideaal als je toegang hebt tot een waterbron.
  6. Een Warmtepomp boiler is ideaal als je vooral warm water nodig hebt. Het is energiezuinig en werkt goed met zonne-energie.

Wat is een Warmtepomp boiler?

Net als de warmtepomp haalt de warmtepompboiler zijn energie uit de omgeving. Het verschil is alleen dat de warmtepomp boiler specifiek is ontworpen voor warm water. Dit is handig als je bijvoorbeeld op energiezuinige manier warm tapwater nodig hebt.

De warmtepompboiler is een duurzaam alternatief

Wat de warmtepompboiler interessant maakt, is dat het dus een duurzaam alternatief is voor een traditionele boiler. Een warmtepomp boiler neemt de warmte uit de lucht en gebruikt deze om warm water te maken.

Dit maakt het een zeer efficiënte manier om warm tapwater te verkrijgen. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en werken goed samen met zonne-energiesystemen.

Welke soorten warmtepompboilers zijn er?

Je hebt de gasboiler en elektrische boiler:

  1. Gas warmtepompboilers gebruiken gas om de pomp aan te drijven. Zuiniger dan traditionele gasboilers, maar minder ecovriendelijk dan elektrische types.
  2. Elektrische warmtepompboilers gebruiken stroom. Ze zijn milieuvriendelijker, zeker als de elektriciteit duurzaam is opgewekt. Meestal iets duurder in gebruik dan gas-varianten, maar makkelijker te installeren.

De elektrische warmtepompboiler wint van de gaswarmtepompboiler

Een elektrische boiler verwarmt water met elektrische elementen. Het is eenvoudig te installeren en onderhouden.

Het energieverbruik van een elektrische boiler kan hoog zijn, wat de operationele kosten verhoogt. Het werkt onafhankelijk van andere systemen, dus flexibel in plaatsing.

Elektrische boilers zijn ideaal voor plekken zonder gasaansluiting.

Een gaswarmtepompboiler gebruikt gas om warmte uit de lucht te halen en water te verwarmen. De vraag naar deze boilers neemt af door duurzaamheidstrends en overheidsregulering. Gas is duur en kan niet zelf worden opgewekt. Een huis dat gas nodig heeft, is afhankelijk van fluctuerende prijzen en grote bedrijven. 

Verschil tussen de Warmtepomp en de Warmtepompboiler

Bij het overwegen van een warmtepomp of warmtepomp boiler kan de keuze lastig zijn. Beide systemen lijken op elkaar, maar dienen verschillende doelen.

Warmtepompen zijn meestal gericht op het verwarmen van ruimtes en kunnen worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming of radiatoren.

Aan de andere kant zijn warmtepompboilers specifiek ontworpen om warm water te creëren.

Heb je hulp nodig bij je keuze? Dan staan onze adviseurs klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Wat is efficiënter?

Wat efficiëntie betreft, ligt het eraan wat je nodig hebt. Warmtepompen zijn vaak efficiënter in het algemeen verwarmen, terwijl warmtepompboilers uitblinken in het snel en efficiënt verwarmen van water.

Kosten zijn een andere factor. Warmtepompen zijn vaak duurder, maar er zijn subsidies die de kosten kunnen drukken. Warmtepompboilers zijn meestal goedkoper in aanschaf en installatie.Onze adviseurs kunnen je hier alles over vertellen.

Een diepere duik in de hybride warmtepomp

Er zijn hybride warmtepompen die een traditionele gasgestookte ketel (CV-ketel) combineren met een elektrische warmtepomp. Dit is ideaal voor mensen die geleidelijk willen overstappen op groene energie. Je gebruikt dus (gedeeltelijk) nog steeds de CV-ketel, (of de efficiëntere HR-ketel).

Hoe werkt een warmtepomp boiler in combinatie met mijn HR-ketel of CV-ketel?

CV-ketels en HR-ketels (de moderne cv-ketel) kunnen met een warmtepomp of een warmtepomp boiler worden gecombineerd voor een hybride systeem.

De warmtepomp verwarmt meestal tot een bepaalde buitentemperatuur. Als het kouder wordt, springt de CV-ketel of HR-ketel bij. Dit maakt de set-up efficiënter en duurzamer dan een CV of HR-ketel zonder warmtepomp.

Warmtepompboilers zijn vooral voor waterverwarming. In een hybride systeem kunnen ze samenwerken met een CV-ketel (of HR-ketel) voor piekmomenten. Zo maximaliseer je efficiëntie en bespaar je energie.

Kortom, combineren kan voordelen bieden: duurzaamheid, efficiëntie en kostenbesparing.

Welke warmtepomp is het duurst? En welke warmtepomp is het goedkoopst?

We zullen de warmtepompen voor je schikken van goedkoopste, naar duurste. Dit is over het algemeen. Uiteraard kunnen de prijzen verschillen per installatie, in verband met wat het beste bij jouw huis past.

Ook variëren prijzen door merk en model. Let op: duurder betekent niet altijd beter!

De prijzen, te beginnen met de goedkoopste versie:

  1. Over het algemeen is de lucht-lucht warmtepomp het goedkoopst.
  2. Daarna komen de water-water warmtepompboilers.
  3. Dan komt de lucht-water warmtepomp.
  4. Daarna de hybride warmtepomp.
  5. De één na duurste warmtepomp is de water-water warmtepomp.
  6. Over het algemeen is de grond-water warmtepomp het duurst.

Voordelen van Warmtepompen

Iedere warmtepomp is allereerst zeer energie-efficiënt. Ze kunnen tot 400% efficiëntie bereiken, wat betekent dat je meer warmte krijgt per verbruikte eenheid energie. Dit vertaalt zich naar een aanzienlijke kostenbesparing op de lange termijn.

Daarnaast zijn warmtepompen ook beter voor het milieu. Ze verlagen de CO2-uitstoot en kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzamere energiebronnen.

Ze zijn vaak makkelijk te combineren met zonnepanelen, wat nog meer milieuvoordelen biedt.

Voordelen van Warmtepomp boilers

  • Efficiënt.
  • Energiebesparend
  • Binnen een paar jaar terugverdiend.

 Warmtepompboilers scoren hoog op efficiëntie als het gaat om warmwatervoorziening. 

Ze gebruiken warmte uit de lucht om water op te warmen, wat veel energie bespaart in vergelijking met traditionele boilers.

Vaak zijn ze binnen een paar jaar terugverdiend door de energiebesparing.

Warmtepompboilers verminderen de CO-2 uitstoot

Een van de meest opvallende voordelen van de warmtepomp en warmtepompboiler is zijn vermogen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Ze doen dit door groene energiebronnen te gebruiken, zoals lucht, water en aarde, in plaats van fossiele brandstoffen. Dit resulteert in een veel lagere uitstoot van broeikasgassen, wat helpt in de strijd tegen klimaatverandering.

Hoe wordt een warmtepompboiler toegepast?

Een warmtepompboiler kan naadloos worden gecombineerd met zonne-energiesystemen. Hierdoor creëer je een uiterst duurzaam systeem voor je warmwatervoorziening, waardoor de milieu-impact nog verder afneemt.

Hoe te Kiezen: Warmtepomp of Warmtepompboiler?

De keuze tussen deze twee systemen hangt af van je behoeften. Heb je meer behoefte aan ruimteverwarming of warm water?

Beide opties hebben hun unieke voordelen en je keuze zal afhangen van je woonomstandigheden en leefgewoonten.

Kosten en Subsidies

Het financiële aspect is vaak een zorg bij het overwegen van duurzame technologieën. Warmtepompen en warmtepompboilers zijn inderdaad niet goedkoop in aanschaf, maar er zijn subsidies en regelingen die de kosten kunnen compenseren. Bovendien verdien je de investering op termijn terug door energiebesparing.

Doe onderzoek naar welke subsidie jij moet aanvragen!

Onderzoek goed welke subsidies er beschikbaar zijn, want dit kan de terugverdientijd aanzienlijk verkorten. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een bekend voorbeeld.

Subsidies voor warmtepompen in Friesland

Omdat ET-F een bedrijf is dat zich specifiek richt op Friesland zullen we uitleggen welke subsidies er bestaan voor warmtepompen in Friesland. Er zijn verschillende soorten subsidies die je kunt aanvragen. 

De subsidies en regelingen veranderen vaak. Daarom verwijzen we je graag door naar de betreffende websites van de Rijksoverheid en gemeentelijke instanties om naar de actuele regelingen te kijken. 

De subsidies worden gecategoriseerd tot:

  1. Subsidies voor een specifiek soort hybride warmtepomp (4,5 kW)
  2. Subsidies voor warmtepompen
  3. Subsidies bij een grotere bodembron installatie
  4. Subsidies voor een systeem met een gunstig energielabel (A++)

Wil je subsidie aanvragen in Friesland? Kijk op de website van Fryslan.frl en zoekt goed uit op welke manier je subsidie aanvraagt voor jouw energiezuinig alternatief.

Installatie en Onderhoud

Een goede installatie is cruciaal voor de werking en efficiëntie van zowel warmtepompen als warmtepompboilers. Dit zou altijd moeten worden gedaan door gecertificeerde professionals, zoals onze experts van ET-F.

Naast de installatie is ook regelmatig onderhoud belangrijk om de levensduur te verlengen.

Ons advies: doe een jaarlijkse check-up

Het is aan te raden jaarlijks een check-up te doen om te zorgen dat alle componenten nog naar behoren werken.

Ben je benieuwd welke warmtepomp of warmtepompboiler het beste bij jouw situatie past? Neem contact op met onze professionals.

Nadelen en Oplossingen

Geen enkel systeem is zonder nadelen. Warmtepompen kunnen bijvoorbeeld luidruchtig zijn en komen met hogere initiële kosten.

Warmtepompboilers hebben hun eigen uitdagingen, zoals een beperkte capaciteit en beperkte uitvoering. Ze verwarmen enkel water.

Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van deze tekortkomingen en oplossingen te zoeken, zoals het installeren van geluiddempers of het combineren met zonnepanelen voor extra efficiëntie.

De Toekomst van Warmtepompen en Warmtepompboilers

Met een toenemende focus op duurzaamheid en voortdurende technologische vooruitgang, is het duidelijk dat warmtepompen en warmtepompboilers een belangrijke rol zullen spelen in de energietransitie.

Innovaties op het gebied van efficiëntie en kostenreductie zullen deze systemen waarschijnlijk nog aantrekkelijker maken voor de consument.

Welke keuze warmtepomp of -boiler is het beste voor mij?

Is een traditionele elektrische boiler de juiste keuze voor jou? Of kies je voor een hybride warmtepomp, of een warmtepomp dat werkt op groene stroom?

Er zijn zoveel verschillende opties om uit te kiezen. Blijf kijken naar jouw situatie. Kies niet enkel de goedkoopste versie, want een ander kan efficiënter zijn en voor een groter rendement zorgen.

Raadpleeg onze professionals voor advies.

Veelgestelde Vragen

Zijn warmtepompen efficiënt in koude klimaten?

  • Ja, speciaal ontworpen voor lage temperaturen.
  • Efficiëntie kan afnemen als het erg koud is.
  • Mogelijk extra verwarmingssysteem nodig.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

  • Gemiddeld 15 tot 20 jaar.
  • Levensduur afhankelijk van model en onderhoud.
  • Regelmatig onderhoud kan levensduur verlengen.

Heb ik een speciale vergunning nodig om een warmtepomp te installeren?

  • Afhankelijk van lokale regelgeving.
  • Soms nodig voor buitenunits of grondboringen.
  • Check lokale vereisten bij gemeente.

Hoeveel ruimte is er nodig voor een warmtepompboiler?

  • Ruimte afhankelijk van boiler grootte.
  • Meestal meer ruimte dan traditionele boilers.
  • Vrijstaande plaatsing, soms in technische ruimte.

Kunnen warmtepompen bestaande radiatoren gebruiken?

  • Ja, maar mogelijk aanpassingen nodig.
  • Lagetemperatuurradiatoren werken efficiënter.
  • Isolatie van huis ook belangrijk voor prestatie.

Werkt een warmtepomp met zonnepanelen?

  • Ja, ze kunnen prima samenwerken.
  • Zonnepanelen leveren elektriciteit voor de warmtepomp.
  • Verhoogt duurzaamheid en verlaagt operationele kosten.

Heb je nog andere vragen over warmtepompen of warmtepompboilers? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Conclusie

We hebben verschillende aspecten van warmtepomp(boilers) besproken. Van de werking en voordelen tot de kosten en het onderhoud.

Wat duidelijk is, is dat beide systemen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere toekomst. De keuze tussen de twee hangt af van je specifieke behoeften en situatie.

Neem contact op met onze professionals om te kijken wat de juiste keuze is voor jouw specifieke situatie.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto gas
mei 03 2022

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...