Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Blog foto gas

Koken zonder gas met deze 5 alternatieven

Koken zonder gas is een tegenwoordig een hot item. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot verminderen. Een te hoge CO2 uitstoot is slecht voor het milieu. Fossiele brandstof als aardgas mag in Nederland niet meer worden gebruikt voor bijvoorbeeld het stoken van je cv-ketel of het koken op gas. Hierdoor is het verstandig om alvast op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om gasloos te gaan koken.

Op moment van schrijven komt daar nog eens de enorme stijging van energieprijzen bij door de oorlog in Oekraïne. De gasprijzen zijn meer dan verdubbeld. Dat is voor veel mensen natuurlijk reden om zo snel mogelijk te gaan koken zonder gas. Volgens overstappen.nl was in augustus 2021 de gemiddelde gasprijs nog (slechts) 0,95 euro per m3 gas. Dit was in oktober 2021 al gestegen naar 1,79 euro per m3 gas. Na een lichte daling in november, stegen de prijzen in december weer flink. In april 2022 betreft de gasprijs op dit moment gemiddeld 2,65 euro per m3!

Alternatieven voor koken op gas

In de woningbouw wordt er bij nieuwbouwwoningen al gebruikgemaakt van een warmtepomp in plaats van gas gestookte verwarming. Duurzame energie zoals groene stroom is de toekomst en onuitputtelijk. Het koken op elektriciteit is ook een stuk veiliger dan eten bereiden op open vuur. In dit artikel hebben we 5 alternatieven voor je beschreven die het eten bereiden zonder gas mogelijk maken.

Met deze 5 tips ga jij flink besparen op je energierekening. In enkele gevallen staat het eten ook nog sneller op tafel dan met koken op het gasfornuis.

Tip 1. Stap over op elektrisch, keramisch of koken op inductie

Het koken op een elektriciteitsbron is een perfect en duurzaam alternatief voor het koken op gas. De 3 vormen van elektrisch koken hebben allemaal hun eigen voor en na-delen. Elektrische kookplaten warmen langzaam op en blijven ook erg lang nagloeien. Een keramische kookplaat is makkelijk schoon te maken, maar blijft erg lang warm. Én er gaat (veel) energie verloren omdat de gehele kookzone wordt verwarmd. Niet de meest kosten efficiënte oplossing om eten zonder gebruik van gas te bereiden.

De meest populaire en kosten efficiënte vorm van koken op een elektrische plaat is het koken op een inductiekookplaat.

Inductiekookplaat

Inductie is de efficiëntste manier van verwarmen. Het werkt door middel van een magnetisch veld. Hierdoor wordt alleen de onderkant van de pan verwarmt en gaat er geen warmte verloren. Inductiekookplaten koelen ook sneller af dan bijvoorbeeld elektrische- of keramische kookplaten. Hierdoor is het veiliger voor kinderen wanneer deze de kookplaat per ongeluk aanraken.

Maar, er schuilen ook een aantal nadelen aan het koken op inductie…

 

Nadelen van koken op inductie

Het kan zijn dat je nieuwe pannen aan moet schaffen die geschikt zijn voor het koken op een inductiekookplaat. Tweede nadeel is dat inductie veel vermogen vergt. Hierdoor kan het zijn dat er een extra kookgroep aangelegd moet worden. Dit komt vooral voor in bestaande woningen.

Voor alle bovenstaande elektrische kook oplossingen geldt trouwens dat de kans bestaat dat je nieuwe pannen nodig zal hebben, omdat oude pannen vaak niet geschikt zijn voor andere hittebronnen dan vuur.

Bereid jezelf voor op de toekomst, stap over op koken op een inductieplaat.

Elektrotechniek Franeker bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden wat er nodig is om te koken zonder gas. Maak hier vrijblijvend een afspraak

Tip 2. Ga eten bereiden in je oven, magnetron of steamer

In een oven bereid je de lekkerste ovenschotels van de hele wijk. Ideaal, geen pannen met water die over koken of dat je een half uur bij je gasfornuis moet staan. Nee, gewoon lekker voorbereiden, in de oven duwen en de timer zetten. Ondertussen heb je tijd voor andere huishoudelijke taken of ga even lekker ontspannen na een dag hard werken.

De magnetron wordt vaak gebruikt voor het opwarmen van prakjes of complete magnetronmaaltijden. Maar je kunt er ook prima groente in koken. Dit is nog sneller gaar dan wanneer je het op het fornuis zou verwarmen. In theorie kan je alles in de magnetron koken wat je ook op het fornuis zou doen. Alleen in je magnetron heb je vaak niet genoeg ruimte om alles in een keer klaar te maken. Dan zit je alleen nog wel met het bereiden van je stukje vlees of vis. Wordt vegetariër en ook dat is opgelost.

Een steamer is 1 van de meest gezonde manieren van koken. Je kookt je groenten en aardappelen met een klein beetje vocht. Je groente of vlees wordt gaar gestoomd zonder olie of andere vetstoffen.

Tip 3. Slowcooker of pressure cooker

De slowcooker is ook een vorm van eten bereiden via elektriciteit. Dit is niet de meest gezonde manier van eten bereiden, omdat het eten, zoals de naam al doet vermoeden, langzaam (slow) wordt gekookt. Hierdoor duurt het proces lang en gaan veel voedingsstoffen verloren tijdens het koken. Een pressure cooker ofwel snelkookpan werkt ook op elektriciteit. Met een snelkookpan bespaar je tot 50% op de energiekosten tijdens het bereiden van je maaltijden. Dat komt onder andere door de extra isolatie van de wanden. Een prima alternatief om minder te koken op gas.

Tip 4. BBQ- en

Het is een vorm van seizoenskoken, maar BBQ- en is een prima vervanger voor het eten bereiden zonder gasaansluiting. We hebben het dan natuurlijk wel over de houtskool en elektrische BBQ’s. Je ziet ook steeds vaker veranda’s of overkappingen bij mensen in de tuin en dan is het heerlijk om de BBQ aan te steken bij mooi weer.

Tip 5. De Airfryer

Deze immens populaire heteluchtfriteuse is ook geschikt voor het bereiden van complete maaltijden. Broodjes, taarten, groenten, vlees en vis. De Airfryer is makkelijk als je alleen of samenwoont, voor een gezin is dit minder geschikt omdat de mand van de airfryer niet heel veel ruimte heeft.

Elektrisch koken is de toekomst

Deze 5 alternatieven hebben allemaal iets gemeen ten opzichte van het eten bereiden op aardgas. De apparaten werken allemaal op elektriciteit. Deze elektriciteit verwek je natuurlijk met je zonnepanelen. Met groene energie zorg je ervoor dat aardgasvrij wonen weer een stapje dichterbij is.

Kook je nu nog op gas en wil je water opwarmen voor het koken van je, groenten, rijst, pasta of aardappelen? Verwarm je warm water voor met je waterkoker en start direct met besparen op het gas.

Groepenkast uitbreiden met fornuisgroep

Het nadeel van het bereiden van voedsel op elektriciteit is dat de meeste apparaten wel behoorlijk veel stroom verbruiken. Vooral bij de elektrische kookplaten is het vaak noodzakelijk om een extra kookgroep (fornuisgroep) aan te maken in de groepenkast. Bij nieuwe woningen is dit standaard aanwezig, maar bij oudere woningen is dat niet het geval.

Wil je ook besparen op je gasrekening en voorbereid zijn op de toekomst? Stap nu over op het koken zonder gas. ET-F komt graag vrijblijvend langs voor het beoordelen van de uitbreiding van de groepenkast met een fornuisgroep en het perilex-aansluiting.

Wat is een Perilex systeem?

Een perilex aansluiting is een 3 fasen stekkersysteem. Dit speciale stekker stysteem is geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld je elektrische kookplaten. Elektrische kookplaten hebben een te hoog vermogen om op een lossen eindgroep aangesloten te worden.

Zelf groene stroom opwekken om het koken zonder gas nog rendabeler te maken? Vraag in een vrijblijvend gesprek naar de mogelijkheden voor het laten installeren van zonnepanelen op je dak. Neem hier telefonisch contact op met onze specialist Arjan.

Arjan Faber
Eigenaar ET-F bij EnergieTechniek Friesland | + berichten

Arjan Faber heeft ruim 20+ jaar ervaring met elektrotechniek. Met ET-F richt hij zich op duurzame techniek en slimme oplossingen om woningen en bedrijfspanden duurzamer te maken.

Meer artikelen

Uitgelichte blogfoto duurzame energie
feb 29 2024

De toekomst van duurzame energie in huis

In een wereld waar klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, is de...
Airco onderhoud uitgelichte foto
feb 22 2024

Airco onderhoud huis: Zo blijft je huis koel en comfortabel

Het onderhouden van je airco met een buitenunit is essentieel voor de efficiëntie en levensduur...
feb 15 2024

Duurzaam je huis koelen en verwarmen met een airco op zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt het gebruik van hernieuwbare...
Laadpaal met zonnepanelen
feb 08 2024

Complete Gids voor een Laadpaal Thuis met Zonnepanelen

Stel je eens voor: je eigen auto, altijd opgeladen met zonne-energie van je eigen dak. Klinkt...
de voordelen en nadelen van het gebruik van een thuisaccu te illustreren.
feb 01 2024

Voordelen thuisaccu vs. nadelen thuisaccu

Stel je voor, jouw huis, volledig onafhankelijk van het stroomnet. Je inductie, elektrische auto...
Blog foto zonnepanelen rendabel
jan 25 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zonnepanelen ... Je ziet ze overal. Alle daken, met name in de nieuwbouw, hebben er zomaar tien op...
Blog foto Laadpas
jan 18 2024

Zo kies je de perfecte laadpas voor particulieren

Het belang van een goed Keuzeproces Met de toenemende populariteit van elektrische auto's wordt de...
Blog foto zonnepanelenb
jan 11 2024

Alles over gekleurde en doorzichtige zonnepanelen

Duurzaam wonen krijgt een innovatieve impuls met de introductie van transparante zonnepanelen....
Blog foto salderingsregeling
jan 04 2024

De Afbouw van de Salderingsregeling: Wat Betekent Dit voor Zonnepaneelbezitters en Duurzame Energie in Nederland?

Zonnepanelen: De Afbouw van de Salderingsregeling Iedereen met zonnepanelen kent de term vast: de...
Blog foto warmtepompboiler
dec 28 2023

Warmtepompen en Warmtepompboilers: Een Duurzame Revolutie in Huisverwarming en Warmwatervoorziening

Een warmtepomp is meer dan een verwarmingsapparaat; het is een revolutie in hoe we denken over...
Blog foto onderhoud zonnepanelen
dec 21 2023

Onderhoud van Zonnepanelen

Onderhoud Zonnepanelen: Tips van de installateur Zonnepanelen zijn een groene en duurzame...
Infrarood verwarming blog foto
dec 14 2023

Infraroodverwarming vs. traditionele verwarming

Infraroodverwarming of traditionele verwarming Bij het kiezen tussen infraroodverwarming en...
blog foto voor en nadelen Infrarood
dec 07 2023

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Voordelen Infrarood verwarming vs. de Nadelen Ervaar de toekomst van woningverwarming met...
Blog foto thuisbatterij
nov 30 2023

Van Aanschaf tot Afschrijving: Hoe Rendabel is een Thuisbatterij in 2023?

ET-F De Thuisbatterij: Hoe rendabel is de thuisaccu in 2023? In 2023 is de vraag naar duurzame...
Blog foto groepenkast
mei 30 2022

Veelgestelde vragen over jouw Groepenkast

In dit artikel geven we je uitleg over de meest gestelde vragen over de groepenkast in jouw...
Blog foto wallbox
mei 02 2022

Alles over Wallbox laadpalen

Er is een verschil tussen de term wallbox en het merk Wallbox. En die levert weleens verwarring...
blog foto rookmelder
okt 01 2021

Nieuwe wetgeving rookmelders in 2022

De regelgeving rondom het toepassen van rookmelders gaat veranderen in juli 2022. Rookmelders...